Proste ciasto truskawkowo-malinowe

ciastotruskawkowe_wpis

Taka sytuacja. Wyjeżdżają goście i zostajemy z mnóstwem truskawek. Trzeba szybko na coś przerobić, bo się zmarnują. Pierwszy pomysł – owocowa wersja sprawdzonego Ciasta jogurtowego (wypróbowana w sobotę, zniknęła nie wiadomo kiedy!). Niestety, w naszym lokalnym sklepie półki świecą pustkami, jogurtu brak.  Wróciłam więc do domu, przejrzałam kuchenne szafki i lodówkę i z tego, co znalazłam, upiekłam ciasto owocowe. Pyszne, wilgotne, napakowane truskawkami i malinami. Tak naprawdę wcale nie trzeba było wychodzić z domu, ale… przynajmniej przejechałam się rowerem w tę piękną pogodę.

Potrzebujemy: tortownicę o śr. 25 cm, blender ręczny, dużą i mniejszą miskę, papier do pieczenia

Składniki:

  • truskawki – 500 g
  • maliny – 100 g (ja użyłam mrożonych)
  • jajka – 4 szt. (białka i żółtka osobno)
  • cukier puder – 3/4 szkl + do posypania (odmierzając, możecie część cukru do właściwego ciasta zastąpić waniliowym, ja tak zrobiłam)
  • mąka pszenna – 1,5 szkl.
  • olej – 0,5 szkl.
  • proszek do pieczenia – do 2 łyżeczek
  • aromat waniliowy – kilka kropel
  • listki świeżej mięty do przybrania – kilka szt.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka; kiedy są prawie gotowe, dodajemy cukier – stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Piana będzie bardzo gęsta i taka powinna być. Dalej ubijając, wlewamy żółtka a następnie olej (małą strużką). Pod koniec ubijania dodajemy aromat. Do tak solidnie wymieszanej masy dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy dokładnie –  już łyżką.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i wtykamy w ciasto gęsto całe truskawki – niech wystają ponad masę. W przerwy pomiędzy truskawkami dorzucamy jeszcze maliny (mi zdążyły się już rozmrozić, więc po prostu rzuciłam je na wierzch). Ciasto wkładamy do piekarnika „do suchego patyczka” 0 trwa to ok. 1 godziny.  Wystudzone, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy np. listkami mięty, lub bardziej dekadencko – sprężynkami z białej czekolady.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>