Włoska zupa fasolowa z młodym szpinakiem
Synoptycy zapowiadają, że nadchodzące dni będą nieco chłodniejsze. Ja akurat kocham upały, ale niższa temperatura to dla mnie okazja do ugotowania czegoś „ku pokrzepieniu serc”. I tak na naszym stole znalazła się dziś włoska zupa fasolowa. W oryginalnym przepisie płynną bazą są pół na pół woda z bulionem i tego się trzymałam, ale myślę, że jeśli ugotujecie ją w całości na rosole, będzie jeszcze pyszniejsza. To bardzo aromatyczna zupa, głównie dzięki tymiankowi i czosnkowi. A młody szpinak sprawia, że mimo tego, że jest dość „konkretna” – nadal czuć w niej wiosnę. Spróbujcie!
Potrzebujemy: garnek, blender ręczny
Składniki:
- biała fasola – 2 lub 3 puszki (ja użyłam 3)
- bulion drobiowy – 0,5 l (zobaczcie przepis na Klasyczny rosół)
- woda – 0,5 litra
- mięso z ugotowanego kurczaka – 150 g (1 spora ćwiartka)
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- seler naciowy – 2 łodyga
- świeży młody szpinak – 2 garście
- sok z ćwiartki cytryny
- tymianek – 3-4 spore szczypty
- olej do smażenia – 4-5 łyżek
- pieprz, sól
- (opcjonalnie) parmezan – 4 łyżki
Przygotowanie:
Z ugotowanego rosołu wyjmujemy kurczaka i po przestudzeniu dzielimy na kawałki. Krótko przesmażamy w garnku i wyjmujemy. W tym samym garnku dusimy przyprawiona solą i pokrojoną w kostkę cebulę z selerem i szczyptą tymianku, wydrapując przy okazji wszystkie pozostałości z kurczaka, które przywarły do dna. Dodajemy czosnek, mieszamy i po minucie dorzucamy odsączoną fasolę, bulion, resztę tymianku i wodę; doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy do zawrzenia i gotujemy jeszcze przez kwadrans. Po tym czasie wyjmujemy z zupy 1,5-2 szklanki fasoli (z warzywami) i pozostałą zawartość dokładnie miksujemy blenderem. Wrzucamy fasolę z powrotem razem z mięsem kurczaka i gotujemy aż zawrze. Dodajemy umyte liście szpinaku i po 3 minutach doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowe! Jeśli macie ochotę, podawajcie zupę ze startym parmezanem.
Smacznego!
Be the first to comment.