Sałatka orkiszowa z awokado, serem pleśniowym i granatem

salatkaorkiszawokadoser_wpis

Dawno nie było sałatki! Przetrząsnęłam tzw. „internety” w poszukiwaniu inspiracji i znalazłam coś – na pierwszy rzut oka – ciekawego. Ale nie podam źródła, bo nie warto. Wszystko zrobiłam od nowa, ponieważ oryginalny przepis był bez smaku, mdły – ot, ktoś wrzucił do miski trochę przypadkowych składników i chyba nawet nie spróbował. A ta sałatka potrzebuje wyrazistego akcentu. Będziecie zadowoleni. Weźcie ją do pracy, albo podajcie na imprezie – jestem pewna, że równowaga słodkich, ostrych i kwaśnych smaków zadowoli Waszych gości.

Potrzebujemy: garnek, miskę, praskę do czosnku

Składniki:

  • kasza orkiszowa – 100 g
  • świeży ogórek – 1 szt. (średni)
  • awokado – 1 szt.
  • ser z niebieską pleśnią – 100 g
  • nasiona z 0,5 granata
  • pestki słonecznika – 1 garść
  • czosnek – 2 ząbki
  • rukola – 1 garść
  • sól, pieprz

Składniki na dressing:

  • oliwa – 1 łyżka
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • sok pomarańczowy – 1 łyżka
  • sok z 0,5 cytryny
  • ocet z białego wina – 1 łyżka
  • pół pęczka koperku (drobno posiekanego)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotowujemy dressing. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Wydrążony ogórek kroimy w kostkę, obrane i pozbawione pestki awokado – w paski, a potem na połowę. Do kaszy dodajemy ogórek, awokado, słonecznik, rukolę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser w niedużych kawałkach i nasiona granata. Mieszamy, dodajemy dressing i doprawiamy porządnie solą i pieprzem. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>