Sałatka orkiszowa z awokado, serem pleśniowym i granatem
Dawno nie było sałatki! Przetrząsnęłam tzw. „internety” w poszukiwaniu inspiracji i znalazłam coś – na pierwszy rzut oka – ciekawego. Ale nie podam źródła, bo nie warto. Wszystko zrobiłam od nowa, ponieważ oryginalny przepis był bez smaku, mdły – ot, ktoś wrzucił do miski trochę przypadkowych składników i chyba nawet nie spróbował. A ta sałatka potrzebuje wyrazistego akcentu. Będziecie zadowoleni. Weźcie ją do pracy, albo podajcie na imprezie – jestem pewna, że równowaga słodkich, ostrych i kwaśnych smaków zadowoli Waszych gości.
Potrzebujemy: garnek, miskę, praskę do czosnku
Składniki:
- kasza orkiszowa – 100 g
- świeży ogórek – 1 szt. (średni)
- awokado – 1 szt.
- ser z niebieską pleśnią – 100 g
- nasiona z 0,5 granata
- pestki słonecznika – 1 garść
- czosnek – 2 ząbki
- rukola – 1 garść
- sól, pieprz
Składniki na dressing:
- oliwa – 1 łyżka
- sos sojowy – 1 łyżka
- sok pomarańczowy – 1 łyżka
- sok z 0,5 cytryny
- ocet z białego wina – 1 łyżka
- pół pęczka koperku (drobno posiekanego)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy dressing. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Wydrążony ogórek kroimy w kostkę, obrane i pozbawione pestki awokado – w paski, a potem na połowę. Do kaszy dodajemy ogórek, awokado, słonecznik, rukolę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser w niedużych kawałkach i nasiona granata. Mieszamy, dodajemy dressing i doprawiamy porządnie solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.