Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem
Dziś chcę Wam pokazać coś prostego (jak to u mnie), pysznego i jednocześnie efektownie wyglądającego. Aż trudno uwierzyć, że to danie resztkowe i powstało z oszczędności. Tarta z karmelizowana cebulą i boczkiem była u nas niedzielnym daniem głównym, bo w lodówce znalazłam kawał wędzonego boczku, otwarte opakowania jogurtu i śmietany, a w szafce – cebule. Ale tak naprawdę, możecie na niej położyć wszystko, co akurat macie pod ręką, a co trzeba zużyć: kurczaka z rosołu, mięso z wczorajszego obiadu, resztki serów itp. Fajne jest to, że spód upieczony według tego przepisu dobrze i wygodnie się kroi – nóż wchodzi lekko, ale ciasto sie nie kruszy na kawałki i każda wyjęta porcja dociera na talerz w niezmienionym, ładnym kształcie. Serdecznie polecam miłośnikom tart, nieskomplikowanych potraw oraz takich, którzy tak jak ja nie lubią marnować jedzenia.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do tarty o śr. 25 cm, miskę, stolnicę z wałkiem, patelnię, miseczkę, praskę do czosnku
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna – 200 g
- masło – 100 g
- jajko – 1 szt.
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- sól – 0,5 łyżeczki
- masło i mąka do przygotowania formy
Składniki na nadzienie:
- chudy wędzony boczek – 120 g
- czerwona cebula – 5-6 niedużych szt.
- jajka – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- jogurt grecki – 150 g
- śmietana 18% – 2 łyżki (czubate)
- drobniutko posiekany świeży rozmaryn – 1 łyżeczka
- suszony tymianek – 1 łyżeczka
- cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy cebule i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy je na maśle, dodając cukier trzcinowy – najpierw na jednym boku, podem delikatnie przewracamy na drugi (najlepiej pomóc sobie 2 widelcami). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, rozwałkowujemy ciasto na kształt koła i wykładamy formę (natłuszczoną i oprószoną mąką), dokładnie dociskając palcami. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut, aż spód będzie ładnie zezłocony. Przez ten czas kroimy boczek na plastry i prażymy na suchej patelni. W miseczce łączymy jogurt ze śmietaną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wbijamy jajka, doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Wyjmujemy spód, nakładamy jogurt ze śmietaną, na to układamy cebule i pomiędzy nimi utykamy kawałki boczku. Całość można jeszcze posypać suszonymi ziołami. Pieczemy ok. 30 minut, aż nadzienie się zetnie.
Smacznego!
Be the first to comment.