Sałatka z gruszką, ogórkami, serami i pekanami

salatkagruszkaseryogorekpekany_localfoodie_wpis

O tym, że gruszka lubi ostre w smaku sery, mogliście się przekonać już przy okazji Sałatki z pęczakiem, gruszką i rokpolem. Różnica tkwi w tym, że tamto połączenie nie było aż tak ładne wizualnie. Tym razem postanowiłam zestawić ze sobą jeszcze więcej składników i bardziej pomieszać smaki, bo tak lubię. Jest coś słodkiego, gorzkawego, słonego i kwaśnego, a do tego pyszny miodowo-cytrusowy dressing. Szukacie fajnego dodatku do grilla? Już macie.

salatkagruszkaseryogorekpekany_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: patelnię

Składniki:

  • mix sałat – 150-170 g
  • gruszka – 1 szt.
  • ser z niebieską pleśnią – 100 g
  • ser Cheddar – 50 g
  • kwaśne ogórki (korniszony lub kanapkowe) – 100 g
  • orzechy pekan – 100 g (można zastąpić włoskimi)
  • nasiona z 0,5 granata

Składniki na dressing:

  • oliwa extra vergine – 3 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Składniki dressingu mieszamy i odstawiamy. Orzechy prażymy na suchej patelni i studzimy. Gruszkę i ogórki kroimy w wąskie, podobne wielkością plasterki. W salaterce mieszamy sałatę, ogórki i gruszkę, dodajemy pokrojony ser pleśniowy i pokruszony cheddar oraz dressing. Podajemy z pekanami oraz pestkami granatu. Sałatka wybornie smakuje z czosnkową bagietką lub grzankami z masłem i czosnkiem.

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>