Sałatka z gruszką, ogórkami, serami i pekanami
O tym, że gruszka lubi ostre w smaku sery, mogliście się przekonać już przy okazji Sałatki z pęczakiem, gruszką i rokpolem. Różnica tkwi w tym, że tamto połączenie nie było aż tak ładne wizualnie. Tym razem postanowiłam zestawić ze sobą jeszcze więcej składników i bardziej pomieszać smaki, bo tak lubię. Jest coś słodkiego, gorzkawego, słonego i kwaśnego, a do tego pyszny miodowo-cytrusowy dressing. Szukacie fajnego dodatku do grilla? Już macie.
Potrzebujemy: patelnię
Składniki:
- mix sałat – 150-170 g
- gruszka – 1 szt.
- ser z niebieską pleśnią – 100 g
- ser Cheddar – 50 g
- kwaśne ogórki (korniszony lub kanapkowe) – 100 g
- orzechy pekan – 100 g (można zastąpić włoskimi)
- nasiona z 0,5 granata
Składniki na dressing:
- oliwa extra vergine – 3 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 2 łyżki
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki dressingu mieszamy i odstawiamy. Orzechy prażymy na suchej patelni i studzimy. Gruszkę i ogórki kroimy w wąskie, podobne wielkością plasterki. W salaterce mieszamy sałatę, ogórki i gruszkę, dodajemy pokrojony ser pleśniowy i pokruszony cheddar oraz dressing. Podajemy z pekanami oraz pestkami granatu. Sałatka wybornie smakuje z czosnkową bagietką lub grzankami z masłem i czosnkiem.
Smacznego!
Smakołyki Dominiki
22 czerwca 2017
pyszny zestaw 🙂 z miłą chęcią przygotuję na kolację ?
Karolina
22 czerwca 2017
dziękuje za miłe słowa :-*