Dietetyczne burgery drobiowe DIY z sałatką „jak od Chińczyka”
Wszelkie fast foody to nasza słabość, nieprawdaż? Ja raz na jakiś czas muszę, po prostu muszę zjeść burgera (celuję w wegetariańskie) albo pizzę. Inaczej się nie da. Od strony produkcji nie jest to taki znowu fast food (przecież trzeba to wszystko przygotować, a wyrastanie bułek trwa). Ale jeśli pomyśleć od strony konsumenta, takie pyszne jedzenie, które można złapać „w przelocie” i szybko zjeść, to pyszna i wygodna opcja. A jeśli wszystko robicie sami, to po prostu wiecie, co jecie. Dziś dietetyczna odsłona burgera drobiowego (skonsultowana z trenerem dietetykiem męża), przygotowana dla moich facetów. Rewelacyjne żarcie w lżejszej wersji. Zapraszam!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik + blachę do pieczenia z papierem, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), grill lub patelnię grillową, mały garnek/rondelek, miskę, ostry nóż, tarkę o dużych oczkach
Składniki na bułki (8 szt.):
- świeże drożdże – 25 g
- letnie mleko – 1 szkl. + kilka łyżek do smarowania
- mąka – 2,5 szkl.
- cukier – 1 łyżka
- jajko – 1 szt. + żółtko do posmarowania
- oliwa z suszonych pomidorów – 2 łyżki
- sól – 1 łyżeczka
- mak – kilka łyżeczek (do posypania)
Składniki na burgery:
- filet z piersi kurczaka
- białko jajka – 1 szt
- cebula – 1 mała szt.
- czosnek – 1 ząbek
- płatki owsiane – do 0,5 szkl.
- koperek – 1 duża garść
- sól, pieprz
- olej do smażenia (w przypadku użycia patelni grillowej)
Składniki na sałatkę:
- biała kapusta – 0,5 kg
- marchewka – 1 szt.
- cukier – 50 g
- cebula – 1 szt.
- woda – 50 ml
- olej – 50 ml
- ocet jabłkowy – 50 ml
- sól – 2-3 szczypty
Dodatki: (nasze propozycje)
- zielenina: roszponka, rukola, sałata lub szpinak
- pomidory
- chili/jalapeño
- czerwona cebula
- Sałatka szwedzka
- Pomidorowa sałatka ogórkowa do słoików
- Sałatka z zielonych pomidorów
- Sałatka Zielony slaw
- Ogórki kanapkowe
- Korniszony
Sosy (nasze propozycje):
- Majonez bazyliowy
- Aïoli
- Arrabbiata
- Ajvar
- Sos pomidorowy #1 lub Sos pomidorowy #2
- Relish pomidorowy z curry
- Sos tatarski
- Thoum – libański sos czosnkowy
- Sos ranczerski
- Domowy majonez
- Sos romesco
- Sos cytrynowy
- Chutney z ananasa i chili
- Tapenada
- Ketchup z cukinii i selera
Przygotowanie:
Zaczynamy od surówki – kapustę siekamy a marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Cebulę cieniutko kroimy i mieszamy wszystko. Wodę, olej, cukier, sól i ocet mieszamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Po porządnym wymieszaniu (do rozpuszczenia cukru) zalewamy płynem warzywa. Mieszamy i wygniatamy, odstawiamy na min. 3 godziny.
Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki z przygotowanej ilości i zalewamy letnim mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy na gładko i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Po tym czasie do misy robota wrzucamy pozostałą mąkę, jajko, sól, zaczyn drożdzowy i na koniec oliwę z pomidorów. Wszystko wyrabiamy za pomocą odpowiedniego programu (oczywiście można cały proces przeprowadzić ręcznie). Po uformowaniu kulki odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej wyrabiamy bułeczkę i znów pozwalamy bułkom wyrosnąć przez godzinę pod przykryciem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Następnie smarujemy mlekiem zmieszanym z żółtkiem, posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do apetycznego zrumienienia (jakieś 15 minut). Studzimy.
Przez ten czas siekamy kurczaka – najdrobniej, jak się da. Siekamy również cebulę, czosnek i koperek, a płatki mielimy w robocie lub młynku. Łączymy mięso z warzywami i białkiem jajka, dodając zmielone płatki (do uzyskania pożądanej konsystencji) i na koniec doprawiając solą i pieprzem. Z mieszanki lepimy burgery, które przygotowujemy na grillu bądź patelni grillowej. Gotowe burgery muszą chwilę „odstać” – to czas na wyjęcie z lodówki i spiżarni dodatków – świeżych i marynowanych warzyw oraz sosów.
Na koniec bułki kroimy (można je przedtem lekko zgrillować), smarujemy ulubionymi sosami, pomiędzy połówki wkładamy burgery oraz warzwa i… zajadamy!
Smacznego!
Smakołyki Dominiki
20 czerwca 2017
burgery zawsze i wszędzie , a jeśli mówisz, że dietetyczne to tym bardziej się skuszę <3