Dietetyczne burgery drobiowe DIY z sałatką „jak od Chińczyka”

kuroburger_localfoodie_wpis

Wszelkie fast foody to nasza słabość, nieprawdaż? Ja raz na jakiś czas muszę, po prostu muszę zjeść burgera (celuję w wegetariańskie) albo pizzę. Inaczej się nie da. Od strony produkcji nie jest to taki znowu fast food (przecież trzeba to wszystko przygotować, a wyrastanie bułek trwa). Ale jeśli pomyśleć od strony konsumenta, takie pyszne jedzenie, które można złapać „w przelocie” i szybko zjeść, to pyszna i wygodna opcja. A jeśli wszystko robicie sami, to po prostu wiecie, co jecie. Dziś dietetyczna odsłona burgera drobiowego (skonsultowana z trenerem dietetykiem męża), przygotowana dla moich facetów. Rewelacyjne żarcie w lżejszej wersji. Zapraszam!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik + blachę do pieczenia z papierem, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), grill lub patelnię grillową, mały garnek/rondelek, miskę, ostry nóż, tarkę o dużych oczkach

Składniki na bułki (8 szt.):

  • świeże drożdże – 25 g
  • letnie mleko – 1 szkl. + kilka łyżek do smarowania
  • mąka – 2,5 szkl.
  • cukier – 1 łyżka
  • jajko – 1 szt. + żółtko do posmarowania
  • oliwa z suszonych pomidorów – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • mak – kilka łyżeczek (do posypania)

Składniki na burgery:

  • filet z piersi kurczaka
  • białko jajka – 1 szt
  • cebula – 1 mała szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • płatki owsiane – do 0,5 szkl.
  • koperek – 1 duża garść
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (w przypadku użycia patelni grillowej)

Składniki na sałatkę:

  • biała kapusta – 0,5 kg
  • marchewka – 1 szt.
  • cukier – 50 g
  • cebula – 1 szt.
  • woda – 50 ml
  • olej – 50 ml
  • ocet jabłkowy – 50 ml
  • sól – 2-3 szczypty

Dodatki: (nasze propozycje)

Sosy (nasze propozycje):

Przygotowanie:

Zaczynamy od surówki – kapustę siekamy a marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Cebulę cieniutko kroimy i mieszamy wszystko. Wodę, olej, cukier, sól i ocet mieszamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Po porządnym wymieszaniu (do rozpuszczenia cukru) zalewamy płynem warzywa. Mieszamy i wygniatamy, odstawiamy na min. 3 godziny.

Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki z przygotowanej ilości i zalewamy letnim mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy na gładko i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Po tym czasie do misy robota wrzucamy pozostałą mąkę, jajko, sól, zaczyn drożdzowy i na koniec oliwę z pomidorów. Wszystko wyrabiamy za pomocą odpowiedniego programu (oczywiście można cały proces przeprowadzić ręcznie). Po uformowaniu kulki odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej wyrabiamy bułeczkę i znów pozwalamy bułkom wyrosnąć przez godzinę pod przykryciem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Następnie smarujemy mlekiem zmieszanym z żółtkiem, posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do apetycznego zrumienienia (jakieś 15 minut). Studzimy.

Przez ten czas siekamy kurczaka – najdrobniej, jak się da. Siekamy również cebulę, czosnek i koperek, a płatki mielimy w robocie lub młynku. Łączymy mięso z warzywami i białkiem jajka, dodając zmielone płatki (do uzyskania pożądanej konsystencji) i na koniec doprawiając solą i pieprzem. Z mieszanki lepimy burgery, które przygotowujemy na grillu bądź patelni grillowej. Gotowe burgery muszą chwilę „odstać” – to czas na wyjęcie z lodówki i spiżarni dodatków – świeżych i marynowanych warzyw oraz sosów.

Na koniec bułki kroimy (można je przedtem lekko zgrillować), smarujemy ulubionymi sosami, pomiędzy połówki wkładamy burgery oraz warzwa i… zajadamy!

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>