Sernikobrownie z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi
Bardzo dawno nic nie piekłam, ani nie przygotowywałam deserów na zimno. Więc jeśli wracać do słodkości, to z wielkim hukiem! Dziś prezentuję mój autorski przepis na słodko-kwaskowy sernik ze spodem brownie. Jak się zapatrujecie na połączenie masła orzechowego z powidłami śliwkowymi? Dla mnie taki miks smaków to zupełna abstrakcja, ale dla mojego męża – ambrozja! To jeszcze nie wszystko; w cieście znajdziecie dodatkowo czekoladki Michałki oraz orzeszki ziemne. Ten deser jest naprawdę prosty w wykonaniu, spójrzcie tylko na listę składników – nie jest ich wiele, prawda? Ponieważ takie sernikobrownie jest duże, polecam jego upieczenie szczególnie na imprezy czy spotkania rodzinne – ciasto da się podzielić na wiele kawałków i każdy będzie syty i zadowolony. Zapraszam!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę o śr. 24-26 cm, rondel, miskę, blender ręczny z mikserem i trzepaczką, papier do pieczenia
Składniki masy czekoladowej:
- masło – 200 g
- gorzka czekolada – 200 g
- cukier – 200 g
- jajka – 3 szt.
- mąka – 110 g
Składniki masy serowej:
- twaróg półtłusty – 400 g
- cukier – 150 g
- cukier wanilinowy – 1 saszetka 16 g.
- jajka – 2 szt.
- orzeszki ziemne (niesolone, bez łupinek) – 1 szkl.
Dodatki:
- masło orzechowe – 10 łyżek
- czekoladki Michałki – 10 szt.
- powidła śliwkowe – 2/3 słoika
Przygotowanie:
Tortownicę wykładamy na spodzie i po bokach papierem do pieczenia. Orzeszki ziemne mielimy blenderem lub drobniutko siekamy. Czekoladki kroimy w plastry.
Gorzką czekoladę w miseczce rozpuszczamy na parze, dodajemy masło i 200 g cukru. Wszystko miksujemy, po czym dodajemy po jednym jajku (cały czas miksując) i na koniec stopniowo mąkę. Gotową masę wlewamy do tortownicy i wyrównujemy. Na wierzch układamy posiekane czekoladki, a na nie – masło orzechowe (małe porcje układamy tu i ówdzie).
Piekarnik nastawiamy na 175 st. W osobnym naczyniu miksujemy na gładko twaróg (tym razem nie użyłam gotowego z kubełka, bo nie chciałam, by był rzadki na starcie). Dodajemy 150 g cukru oraz saszetkę cukru wanilinowego. Cały czas miksując, wlewamy po jednym jajku. Do gotowej masy serowej dodajemy drobno posiekane orzeszki, dokładnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy na czekoladowy spód, wyrównujemy. Pieczemy ok. 1h (lub trochę więcej), studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik studzimy, po czym smarujemy obficie powidłami i posypujemy migdałami (można je przedtem uprażyc na suchej patelni)
Smacznego!
Be the first to comment.