Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino z grillowanymi okruszkami chlebowymi

aglioolio_wpis

W dzień taki jak dziś na moim stole nie mogło zabraknąć czosnku! Co prawda mam go przeważnie duży zapas, o czym pisałam przy okazji przepisu na Zupę cebulową. Ale 19 kwietnia to w USA Narodowy Dzień Czosnku, a ja zawsze chętnie ‚podłączam się’ do cudzych okazji, jeśli tylko oznaczają one możliwość przygotowania i zjedzenia czegoś pysznego. Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino to prostota sama w sobie. Właściwie – po co przepis? Przecież każdy może to danie zrobić po swojemu, a i tak będzie pyszne! Ale zerknijcie na moją wersję pasty z czosnkiem, oliwą,  chili i kruszonym chlebem. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje i jeszcze nieraz będziecie się nią zajadać. 

Potrzebujemy: garnek, patelnię

Składniki:

  • spaghetti – 200 g
  • papryczka chili – 1 szt. (z kilkoma ziarenkami)
  • czosnek – 5 ząbków (z czego połową ząbka smarujemy chleb)
  • fileciki anchois – 2 szt.
  • chleb pełnoziarnisty – 2 kromki (nie świeży, ale przysuszony – kromki zostawcie na noc lub 1 dzień na talerzu)
  • świeża bazylia – 1 garść
  • oliwa – 4-5 łyżek
  • sól

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy w garnku według instrukcji na opakowaniu. Suchy chleb nacieramy ząbkiem czosnku i kruszymy na suchą patelnię; podgrzewamy aż zacznie pachnieć i lekko się przypiecze. Wysypujemy i na tej samej patelni na połowie oliwy podsmażamy drobno posiekaną papryczkę z anchois, pod koniec dodajemy czosnek w cienkich plasterkach. Łączymy z ugotowanym makaronem, dorzucamy większość liści bazylii. Ciepły makaron obsypujemy czosnkowymi okruchami i podajemy udekorowany bazylią. Ewentualnie na talerzach można jeszcze polać go pozostałą oliwą i lekko posolić. 

Smacznego!

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>