Tatar z łososia i awokado

tatarzlososia_wpis

Tatar wołowy/wieprzowy? Dla mnie zdecydowanie „na nie”.  Ale uważam, ze trzeba dać szansę rybnemu – czy to śledziowemu, czy z wędzonego łososia. Wspaniała przystawka, która jest bardzo łatwa w wykonaniu i – jeśli ładnie podana – może uchodzić za naprawdę wykwintną. Aby przygotować taki tatar w formie warstwowego walca, użyłam metalowych wycinaków do ciasta, które mogą być też obejmami do formowania różnych kształtów; ale jeśli nie macie takich, posłużcie się kilkukrotnie złożoną  i sklejoną folią aluminiową. Taki przysmak trzeba zjeść w miarę szybko, bo – ponieważ traci kolor i ładny wygląd – nie nadaje się do stania w lodówce, ani tym bardziej w temperaturze pokojowej.  Ale na romantyczną kolacje we dwoje albo imprezę będzie jak znalazł. I nie zapomnijcie o sosie!

Potrzebujemy: miseczkę, coś do ładnego uformowania dania – wycinak/grubą warstwę folii aluminiowej

Składniki:

  • łosoś wędzony na zimno – 300 g
  • awokado – 2 szt.
  • szalotka – 2 szt.
  • kiełki rzodkiewki – 2 garście
  • koperek – pół pęczka
  • sól, pieprz

Składniki na dressing:

  • sok z cytryny – 8 łyżek
  • sos sojowy – 8 łyżek

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy dressing – sos sojowy mieszamy z 6 łyżkami cytrynowego soku. Łososia drobno siekamy, podobnie szalotki, i zalewamy sosem sojowo-cytrynowym (2/3 całej ilości). Awokado kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i zalewamy pozostałym sokiem z cytryny, aby trzymało kolor. Do łososia dodajemy posiekany koperek i połowę kiełków. W obręczy spożywczej/wycinaku/okrągłej foremce formujemy warstwę z łososia z dodatkami, lekko ugniatamy, na to kładziemy warstwę z awokado – ugniatamy i kończymy drugą warstwą z łososia. Całość dekorujemy kiełkami, koperkiem i podajemy z pozostałym sosem.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>