Tatar z łososia i awokado
Tatar wołowy/wieprzowy? Dla mnie zdecydowanie „na nie”. Ale uważam, ze trzeba dać szansę rybnemu – czy to śledziowemu, czy z wędzonego łososia. Wspaniała przystawka, która jest bardzo łatwa w wykonaniu i – jeśli ładnie podana – może uchodzić za naprawdę wykwintną. Aby przygotować taki tatar w formie warstwowego walca, użyłam metalowych wycinaków do ciasta, które mogą być też obejmami do formowania różnych kształtów; ale jeśli nie macie takich, posłużcie się kilkukrotnie złożoną i sklejoną folią aluminiową. Taki przysmak trzeba zjeść w miarę szybko, bo – ponieważ traci kolor i ładny wygląd – nie nadaje się do stania w lodówce, ani tym bardziej w temperaturze pokojowej. Ale na romantyczną kolacje we dwoje albo imprezę będzie jak znalazł. I nie zapomnijcie o sosie!
Potrzebujemy: miseczkę, coś do ładnego uformowania dania – wycinak/grubą warstwę folii aluminiowej
Składniki:
- łosoś wędzony na zimno – 300 g
- awokado – 2 szt.
- szalotka – 2 szt.
- kiełki rzodkiewki – 2 garście
- koperek – pół pęczka
- sól, pieprz
Składniki na dressing:
- sok z cytryny – 8 łyżek
- sos sojowy – 8 łyżek
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy dressing – sos sojowy mieszamy z 6 łyżkami cytrynowego soku. Łososia drobno siekamy, podobnie szalotki, i zalewamy sosem sojowo-cytrynowym (2/3 całej ilości). Awokado kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i zalewamy pozostałym sokiem z cytryny, aby trzymało kolor. Do łososia dodajemy posiekany koperek i połowę kiełków. W obręczy spożywczej/wycinaku/okrągłej foremce formujemy warstwę z łososia z dodatkami, lekko ugniatamy, na to kładziemy warstwę z awokado – ugniatamy i kończymy drugą warstwą z łososia. Całość dekorujemy kiełkami, koperkiem i podajemy z pozostałym sosem.
Smacznego!
Be the first to comment.