Wegański „majonez” z kaszy jaglanej

majonzweganski_localfoodie_wpis

Czemu zrobiłam wegański majonez, skoro nie jestem weganką? Z ciekawości, jak wiele rzeczy w kuchni. Chciałam sprawdzić, czy faktycznie można nim zastąpić ten popularny produkt zrobiony z jajek, oleju i musztardy. Mój stosunek do majonezu jest ogólnie znany – zazwyczaj tępię go w potrawach; nie dlatego, że tłusty, niezdrowy, ale dlatego, że większość ludzi nie zna innego dodatku np. do sałatek. Serio! A istnieje tyle innych, ciekawych sosów, którym należy dać szansę. Zalewanie wszystkiego majonezem, to po prostu pójście na łatwiznę, a tego nie lubię. Lubię za to wyzwania i eksperymenty, dlatego wzięłam się za przygotowanie „majonezu” z kaszy jaglanej. Niezbędnym (moim zdaniem) dodatkiem jest tu czarna sól Kala Namak, która rzeczywiście, zgodnie z informacją na opakowaniu, nadaje potrawom jajeczny aromat. Kupicie ją w przez Internet, w sklepach „eko” i „bio”, mi udało się znaleźć ją w Piotrze i Pawle. Czy majonez z kaszy smakuje tak samo jak tradycyjny? Moim zdaniem NIE, choć jest BARDZO zbliżony w smaku i naprawdę pyszny. Z podanych proporcji wyszedł mi dość rzadki, więc następnym razem zmniejszę ilość wody. Polecam jego przygotowanie wszystkim miłośnikom kulinarnych eksperymentów, także nie-weganom.

majonzweganski_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy:  blender ręczny z pojemnikiem, trzepaczką i ostrzami, ew. moździerz, małe słoiczki (czyste, wyparzone)

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana – 1 szkl.
  • nasiona słonecznika – 4 łyżki
  • musztarda (ja użylam sarepską) – 2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy – 4 łyżki
  • sok z cytryny – 4 łyżki
  • cukier – 2 łyżki
  • czarna sól Kala Namak – 1 płaska łyżeczka (jeśli jest zbrylona, jak w moim przypadku, najlepiej rozetrzeć w moździerzu)
  • olej –  1 szkl.
  • woda – 1 szkl.

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy ją na gładko ze wszystkimi składnikami oprócz oleju. (Moja uwaga – dodajac wodę, gęstość sprawdzajcie na bieżąco).  Na koniec cienką strużką wlewamy olej, cały czas miksując trzepaczką.  Gotowy majonez przelewamy do szczelnych słoików.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>