Wegańskie ragù z soczewicy
Według szacownej włoskiej l’Accademia Italiana della Cucina istnieje 14 oficjalnych i jedynie słusznych wersji ragù, czyli mięsnego sosu zazwyczaj serwowanego z pastą. Najpopularniejsze to ragù alla bolognese czy ragù alla napoletana. Jarosze będą omijać te potrawy z daleka, ale oczywiście na wszystko jest jakiś sposób! Soczewica to zamiennik mięsa, po który chętnie sięgają wegetarianie i weganie. Zapewnia potrawom konkretną konsystencję i łatwo zaprzyjaźnia się z przeróżnymi przyprawami. Poniższa propozycja jest banalnie prosta w wykonaniu i na pewno zasmakuje również osobom, które wegetarianami nie są. Nie będę oszukiwać, że nagle poczujecie się jakbyście jedli mięso, bo to nieprawda – mięso to mięso! Ale dziś dla odmiany zjedzmy coś lżejszego i warzywnego, a to danie to doskonała propozycja, jeśli chcecie się najeść, ale nie „napchać”.Tym razem przygotowałam je w wersji łagodnej, ale aż się prosi o zaostrzenie chili lub dodanie orientalnych przypraw. Spróbujcie sami!
Potrzebujemy: patelnię, garnek, sitko
Składniki:
- czerwona soczewica – 0,5 kg
- marchewka – 3 szt.
- cebula czerwona – 2 szt.
- seler naciowy – 3 łodygi
- czosnek – 3 ząbki
- pomidory krojone – 2 puszki
- passata pomidorowa – 2 łyżki
- suszone oregano – 2 łyżeczki
- suszony tymianek – 2 łyżeczki
- liść laurowy – 3 szt.
- bulion warzywny – 1 l
- olej – 2 łyżki
- sól, pieprz
- makaron spaghetti lub tagliatelle – 300 g lub więcej
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim do zmięknięcia posiekaną cebulę, marchewkę w plastrach, pokrojony w talarki seler i posiekany czosnek – do 20 minut. Dodajemy soczewicę, pomidory i passatę, następnie zioła i bulion, doprawiamy. Gotujemy wszystko 40-50 minut, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby możecie podlać wodą. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Doprawiamy i podajemy z sosem.
Smacznego!
Be the first to comment.