Zapiekane makaronowe muszle

muszlemakaronowe_wpis

Któregoś razu w sklepie spożywczym syn naciągnął mnie na makaron conchiglioni sprzedawany na wagę, bo taki ładny i kolorowy (muszle z dodatkiem szpinaku, pomidorów, dyni etc). Kupiłam trochę i potem leżały w szafce, aż przypomniałam sobie sposób ich przygotowania, który już dawno wpadł mi w oko. Wystarczy nadziać czym się chce, umieścić w gęstym sosie i zapiec. Pyszne, sycące danie, akurat dla zziębniętych po wycieczce do Warszawy gości. Ponieważ zawsze mam w spiżarni mój Sos pomidorowy w słoikach, a w lodówce znalazłam wędzonego łososia i mozzarellę, nie musiałam się ani zastanawiać nad składnikami, ani spędzać dużo czasu w kuchni. Dodatkowo kupiłam tylko ricottę i voila! Zapraszam do stołu!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do pieczenia (u mnie ceramiczna 36×22 cm), garnek, miseczkę, opcjonalnie tarkę o dużych oczkach

Składniki:

  • makaron duże muszle (conchiglioni) – zależy od wielkości formy, u mnie 300 g
  • wędzony łosoś – 200 g
  • ricotta – 250 g
  • sok z połowy cytryny
  • gęsty sos pomidorowy (u mnie domowej roboty Sos pomidorowy w słoikach) – zależy od wielkości formy, a muszle muszą być w nim konkretnie zanurzone. Ja użyłam trochę powyżej 1 litra
  • (opcjonalnie) mozzarella – do 100 g
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy al dente, przelewamy wodą i studzimy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Rozdrabniamy łososia i mieszamy go w miseczce z ricottą i sokiem z cytryny, doprawiając solą i pieprzem. Tą masą napełniamy muszle. Do formy wlewamy sos i układamy w nim conchiglioni, delikatnie dociskając. Każdą makaronową muszlę możecie jeszcze posypać szczyptą mozzarelli startej na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, aż sos będzie bulgotał, a mozzarella tu i ówdzie delikatnie się przyrumieni.  Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>