Żeberka w winie i chili
To danie jest w całości dziełem mojego męża, który mięsa uwielbia i umie je pysznie przygotowywać. Ja do klubu wielbicieli „sztuki mięsa z sosem”, a już zwłaszcza żeberek, nie należę, więc tylko przygladałam się z boku, ale na koniec spróbowałam sos z małym kawałeczkiem i… powiem Wam, że petarda! Mięso – wcześniej marynowane kilka godzin – po prostu rozpływa się w ustach. Aromat wydobywający się z garnka jest genialny. W jakim winie dusić? Kompletnie nie znam się na winach, ale w domu stosujemy zasadę jednego ze znanych kucharzy: „do gotowania nigdy nie używaj wina, którego nie wypiłbyś z przyjemnością do posiłku”. Czyli po prostu czerwone wytrawne, a marka? Taka, jaką najbardziej lubicie. Tak uduszone żeberka nie potrzebują już żadnych wykwintnych dodatków. Podałam je z prostymi plackami ziemniaczanymi, do których winno-mięsny sos doskonale pasuje i domowymi korniszonami. Miłośnicy mięsnych potraw się nie zawiodą i powinni natychmiast przystąpić do działania. Świetna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad!
Potrzebujemy: miskę, garnek, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), patelnię, chochę lub łyżkę wazową, ręczniki papierowe
Składniki:
- żebra wieprzowe – ok. 1 kg
- jogurt grecki – 200 g
- papryczka chili – 1 szt. (z kilkoma nasionami)
- czosnek – 3 ząbki
- cebula – 2 szt.
- miód – 1 łyżka
- sos sojowy – 2 łyżki
- majeranek – 1 łyżka (czubata)
- wytrawne czerwone wino – 0,5 szkl
- liść laurowy – 2 szt.
- ziele angielskie 2 szt.
- olej – 2 łyżki
Do podania:
- placki ziemniaczane
- ogórki konserwowe – zobaczcie przepis na Korniszony – ogórki konserwowe
Przygotowanie:
Mięso dzielimy na porcje i myjemy. Nacieramy majerankiem i czosnkiem (1 ząbek), skrapiamy miodem i sosem sojowym, dodajemy drobno posiekane chili, sól, pieprz i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i przekładamy do niego mięso (nie czyścimy go z marynaty) z pokrojoną resztą czosnku i posiekaną cebulą. Kiedy żeberka zrumienią sie lekko z obu stron i puszczą trochę soku, dolewamy wino i dodajemy liście laurowe i ziele. Dusimy na najmniejszym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę.
Przygotowujemy placki: 1,5 kg obranych i pokrojonych ziemniaków wrzucamy do robota razem z 2 cebulami i 2 ząbkami czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i miksujemy na papkę. Dodajemy 2 roztrzepane jajka i ponownie miksujemy. Na patelni na największym ogniu rozgrzewamy olej i porcje ziemniaczanego ciasta rozkładamy na patelni w postaci płaskich placków. Po zrumienieniu przekłądamy na 2-gą stronę, a gotowe placki odsączamy na ręcznikach kuchennych.
Gotowe, miękkie mięso wykładamy na kilka minut na talerz, po czym podajemy z plackami, sosem i ogórkami.
Smacznego!
Be the first to comment.