Zupa botwinkowa

botwina_wpis

Skoro wiosna w pełnym rozkwicie, to w naszym jadłospisie nie mogło zabraknąć botwiny. Krótka wizyta na naszym lokalnym targu i do domu przyjechały nowalijki. Botwina, młode ziemniaki, młoda marchewka i malutka pietruszka. Sam smak! Nagotowaliśmy wielki gar zupy, którą zajadaliśmy się i my i nasi goście. Zostało jeszcze na drugi dzień – całe szczęście. Bo botwinkowej nigdy za wiele. Wiem, ze wiele osób przygotowuje ją na wodzie. U nas została przygotowana na długo gotowanym rosole. Spróbujcie tej wersji, jest przepyszna!

Potrzebujemy: bardzo duży garnek

Składniki:

  • rosół z kurczaka – 3 litry (zobaczcie przepis na Klasyczny rosół – tym razem składnikami były nowalijki)
  • młode ziemniaki – 200-300 g
  • botwina – 1 pęczek
  • sok z cytryny – 2-3 łyżki
  • (opcjonalnie) śmietana 18% lub jogurt grecki – 3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rosół gotujemy według przepisu na Klasyczny rosół, ale do botwinkowej zupy zostały użyte młode warzywa. Do gotowego bulionu dorzucamy buraki pokrojone w niewielkie kawałki, a 10 minut później – wyszorowane ziemniaki w ćwiartkach, cały czas gotujemy – do miękkości. 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy posiekane liście botwiny. Zabielamy zahartowaną śmietaną lub jogurtem, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z koperkiem (opcjonalnie z kawałkami kurczaka z zupy, jeśli lubicie).

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>