Chińska patelnia

chinskapatelnia_wpis

Przyznam, że trochę brakowało mi pomysłu, jak nazwać to danie. Pomysł przyszedł z mojego ukochanego Delish, gdzie znalazłam Ramen Noodle Skillet with Steak. Tak się jednak składa, że tamto danie składało się głównie z makaronu ( à la zupka chińska), niewielu warzyw i pokrojonego steku wołowego. Zupełnie nie w moim stylu, ale… zaciekawił mnie słodko-słono-ostry sos. Ponieważ uwielbiam mieszać smaki, sos przygotowałam tak jak w oryginalnym przepisie, a resztę zrobiłam po swojemu – z młodymi warzywami i kurczakiem. Wyszła z tego patelnia pełna aromatu, egzotycznego smaku i pięknych kolorów. Obiad gotowy, zapraszam!

Potrzebujemy: dużą patelnię z pokrywką, 2 miseczki, praskę do czosnku

Składniki:

  • makaron chiński (ja użyłam Wok noodles – makaronu do woka) – 80 g
  • filet z kurczaka (pojedynczy) – 1 szt.
  • czerwona papryka – 0,5 szt.
  • brokuł – 0,5 szt.
  • młoda dymka – 1 szt. (cała)
  • groszek cukrowy – 100 g
  • bakłażan – 0,5 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • bulion warzywny lub z kurczaka – 1,5 szkl. (zobaczcie mój przepis na Klasyczny rosół
  • olej sezamowy – 4-5 łyżek
  • sos rybny – 2 łyżki

Składniki dressingu: 

  • sos sojowy – 4 łyżki
  • miód – 1 czubata łyżeczka
  • młody czosnek – 3 ząbki
  • sok z połowy limonki
  • pieprz cayenne – o,5 łyżeczki

Przygotowanie:

W miseczce łączymy składniki dressingu. Jeśli, tak jak ja, używacie zestalony/skrystalizowany miód, wystarczy całośc podgrzać w mikrofalówce przez 15 sekund. Gotowy dressing odstawiamy do ewentualnego wystudzenia. Bakłażana kroimy na 1-cm plastry, solimy i odkładamy na kwadrans, powtarzając tę samą czynność po przewróceniu na drugą stronę.

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na patelnię wylewamy rosół/bulion, przykrywamy i pozwalamy mu się zagotować. Następnie wrzucamy filet z kurczaka, pokrojony w wąskie paski i podgrzewamy do ugotowania. Wyjmujemy kurczaka i w rosole krótko obgotowujemy brokuł. Wyjmujemy, rosół przelewamy do miseczki. 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim pokrojoną w wąskie paski paprykę i strączki groszku razem z czosnkiem pokrojonym w wąskie plasterki. Jeżeli chcecie, możecie dolać trochę bulionu po kurczaku i brokule. Dodajemy sos rybny i następnie wrzucamy na patelnię bakłażan (plastry pokrojone w paski) i brokuł. Wystarczy 5 minut i można dodać kurczaka i makaron. Wszystko mieszamy, posypujemy dymką i podajemy.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>