Chińska patelnia
Przyznam, że trochę brakowało mi pomysłu, jak nazwać to danie. Pomysł przyszedł z mojego ukochanego Delish, gdzie znalazłam Ramen Noodle Skillet with Steak. Tak się jednak składa, że tamto danie składało się głównie z makaronu ( à la zupka chińska), niewielu warzyw i pokrojonego steku wołowego. Zupełnie nie w moim stylu, ale… zaciekawił mnie słodko-słono-ostry sos. Ponieważ uwielbiam mieszać smaki, sos przygotowałam tak jak w oryginalnym przepisie, a resztę zrobiłam po swojemu – z młodymi warzywami i kurczakiem. Wyszła z tego patelnia pełna aromatu, egzotycznego smaku i pięknych kolorów. Obiad gotowy, zapraszam!
Potrzebujemy: dużą patelnię z pokrywką, 2 miseczki, praskę do czosnku
Składniki:
- makaron chiński (ja użyłam Wok noodles – makaronu do woka) – 80 g
- filet z kurczaka (pojedynczy) – 1 szt.
- czerwona papryka – 0,5 szt.
- brokuł – 0,5 szt.
- młoda dymka – 1 szt. (cała)
- groszek cukrowy – 100 g
- bakłażan – 0,5 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- bulion warzywny lub z kurczaka – 1,5 szkl. (zobaczcie mój przepis na Klasyczny rosół)
- olej sezamowy – 4-5 łyżek
- sos rybny – 2 łyżki
Składniki dressingu:
- sos sojowy – 4 łyżki
- miód – 1 czubata łyżeczka
- młody czosnek – 3 ząbki
- sok z połowy limonki
- pieprz cayenne – o,5 łyżeczki
Przygotowanie:
W miseczce łączymy składniki dressingu. Jeśli, tak jak ja, używacie zestalony/skrystalizowany miód, wystarczy całośc podgrzać w mikrofalówce przez 15 sekund. Gotowy dressing odstawiamy do ewentualnego wystudzenia. Bakłażana kroimy na 1-cm plastry, solimy i odkładamy na kwadrans, powtarzając tę samą czynność po przewróceniu na drugą stronę.
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelnię wylewamy rosół/bulion, przykrywamy i pozwalamy mu się zagotować. Następnie wrzucamy filet z kurczaka, pokrojony w wąskie paski i podgrzewamy do ugotowania. Wyjmujemy kurczaka i w rosole krótko obgotowujemy brokuł. Wyjmujemy, rosół przelewamy do miseczki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim pokrojoną w wąskie paski paprykę i strączki groszku razem z czosnkiem pokrojonym w wąskie plasterki. Jeżeli chcecie, możecie dolać trochę bulionu po kurczaku i brokule. Dodajemy sos rybny i następnie wrzucamy na patelnię bakłażan (plastry pokrojone w paski) i brokuł. Wystarczy 5 minut i można dodać kurczaka i makaron. Wszystko mieszamy, posypujemy dymką i podajemy.
Smacznego!
Be the first to comment.