Ciasto bananowo-czekoladowe z bakaliami

Cheat day!, Desery, Wege, Wypieki | 24 listopada 2016 | By

ciastobananowoczekoladowe_wpis

Kiedy mieszkaliśmy jeszcze w Warszawie, obok bloku mieliśmy bazarek. Na skraju bazarku znajdowała się skromna, niebieska budka z napisem „Bonbon”, a w niej – najlepsze domowe ciasta. Wszystkie proste i bez udziwnień, kremów i fantazyjnych dekoracji, a do tego tanie jak barszcz – 6-8 zł za sztukę wielkości chleba staropolskiego! Przepyszne keksy, cytrynowe drożdżowe, czekoladowe… a moim ulubionym (bo wtedy jeszcze jadałam słodycze) było ciasto bananowo-czekoladowe. Miękkie i wilgotne, wyglądające jak czekoladowy bochenek, ale z intensywnym smakiem bananów. Po prostu rewelacyjne! Dziś postanowiłam je upiec, choć oczywiście nie znam przepisu, z którego korzystano w Bonbonie. I wyszło dokładnie takie samo, z tym, że ja dodałam jeszcze bakalie, a na wierzch – czekoladę. Polecam zrobienie tego ciasta, bo jest prościutkie, szybkie i nie wymaga ani ucierania, ani miksowania – wystarczy rondelek i łyżka. No i najważniejsze: to kolejny wypiek, po Cieście bananowo-pomarańczowym, który umożliwi Wam pozbycie się przejrzałych bananów.

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, rondel, łyżkę, foremkę-keksówkę o dł. 24-25 cm, miseczkę

Składniki:

  • przejrzałe banany – 3 szt.
  • masło – 125 g
  • jajka – 2
  • mąka – 150 g
  • cukier – 150 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (czubata)
  • gorzka czekolada – 100 g
  • ulubione bakalie – 50 g
  • olej i mąka – do przygotowania formy

Opcjonalnie do dekoracji:

  • mleczna czekolada – 150 g
  • masło – 50 g
  • śmietana kremówka – 2 łyżki
  • biała czekolada – 50 g

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy czekoladę i rozpuszczamy, dodajemy cukier i banany rozgniecione widelcem. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i połowę dodajemy do rondelka, wszystko mieszamy. Roztrzepujemy jajka w miseczce, wlewamy do czekoladowej masy i po zamieszaniu wsypujemy stopniowo resztę mąki oraz bakalie. Ciasto mieszamy i przelewamy do keksówki, wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka. Jeśli macie ochotę, wystudzone ciasto możecie polać polewą czekoladową (topimy w rondelku masło z czekoladą i na koniec dodajemy kremówkę) i dodatkowo posypać białą czekoladą.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Anna
    13 stycznia 2017

    Zgłaszam drobny wniosek racjonalizatorski: na stronie przydałaby się opcja eksportu do PDF i wydruku przepisu. A moze to gdzieś jest, tylko ja tego nie widzę? Nie umiem gotować patrząc na jakikolwiek ekran, muszę mieć staroświecką kartkę :)!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>