Fasola z czerwoną kapustą i pesto z rukoli

cannellinibeans_wpis

Do tej pory z pesto jadłam tylko fasolkę szparagową. Aż nagle okazuje się, że łuskana fasola też świetnie do niego pasuje. Wybrałam wersję gotowaną na parze, bo tak przygotowane warzywa już wcześniej sprawdziły się w moich potrawach. Podobny przepis podpatrzyłam na stronie Vegan Bandit, bo im goręcej się robi, tym bardziej skłaniam się w stronę jedzenia wyłącznie warzyw i owoców. Ze względu na kumulację kapusty i fasoli niekoniecznie jest to może posiłek do pracy, ale na pewno warto zjeść go w weekend. Spróbujcie i Wy!

Potrzebujemy: blender z pojemnikiem lub robot kuchenny, patelnię, sitko/durszlak

Składniki:

  • fasola łuskana (ja użyłam gotowanej na parze) – 250 g
  • czerwona kapusta – 1/4 małej
  • pesto z rukoli – 3 łyżki
  • młoda dymka – 1 szt. (cała)
  • kapary – 1 łyżeczka
  • ziarna słonecznika – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Składniki pesto:

  • rukola – 100 g
  • ziarna słonecznika – 30 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa extra vergine – 3 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika prażymy 2-3 minuty na suchej patelni, do zbrązowienia. Do pojemnika blendera wkładamy rukolę, słonecznik, czosnek, wlewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy i miksujemy. Nie musi to być w 100% gładka masa. 

Fasolkę przepłukujemy na sicie i odsączamy. Kapustę siekamy na możliwie najwęższe paseczki (można ją ewentualnie zblanszować chwilę we wrzątku). Mieszamy fasolę z kapustą, posiekaną dymką i kaparami. Dodajemy pesto i po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników i doprawieniu, podajemy sałatkę posypaną ziarnami słonecznika.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>