Fasola z czerwoną kapustą i pesto z rukoli
Do tej pory z pesto jadłam tylko fasolkę szparagową. Aż nagle okazuje się, że łuskana fasola też świetnie do niego pasuje. Wybrałam wersję gotowaną na parze, bo tak przygotowane warzywa już wcześniej sprawdziły się w moich potrawach. Podobny przepis podpatrzyłam na stronie Vegan Bandit, bo im goręcej się robi, tym bardziej skłaniam się w stronę jedzenia wyłącznie warzyw i owoców. Ze względu na kumulację kapusty i fasoli niekoniecznie jest to może posiłek do pracy, ale na pewno warto zjeść go w weekend. Spróbujcie i Wy!
Potrzebujemy: blender z pojemnikiem lub robot kuchenny, patelnię, sitko/durszlak
Składniki:
- fasola łuskana (ja użyłam gotowanej na parze) – 250 g
- czerwona kapusta – 1/4 małej
- pesto z rukoli – 3 łyżki
- młoda dymka – 1 szt. (cała)
- kapary – 1 łyżeczka
- ziarna słonecznika – 1 łyżka
- sól, pieprz
Składniki pesto:
- rukola – 100 g
- ziarna słonecznika – 30 g
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa extra vergine – 3 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika prażymy 2-3 minuty na suchej patelni, do zbrązowienia. Do pojemnika blendera wkładamy rukolę, słonecznik, czosnek, wlewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy i miksujemy. Nie musi to być w 100% gładka masa.
Fasolkę przepłukujemy na sicie i odsączamy. Kapustę siekamy na możliwie najwęższe paseczki (można ją ewentualnie zblanszować chwilę we wrzątku). Mieszamy fasolę z kapustą, posiekaną dymką i kaparami. Dodajemy pesto i po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników i doprawieniu, podajemy sałatkę posypaną ziarnami słonecznika.
Smacznego!
Be the first to comment.