Kapusta kiszona z awokado, ananasem i pomarańczą

kapustakiszonaananasawokado_fb

Jeszcze do niedawna połączenie kiszonej kapusty (jestem jej ogromną fanką, sami kisimy w domu!) z egzotycznymi, słodkimi owocami nie mieściło mi się w głowie. Ale przed Bożym Narodzeniem w jakiejś gazecie zobaczyłam propozycję podania kapusty z ananasem, potem podobny przepis w kolejnej, a na koniec pewna znajoma osoba z grupy kulinarnej na FB wrzuciła zdjęcie swojej sałatki z kiszonej kapusty i mandarynek (dzięki, Artur!). To mnie przekonało, że takie połączenie to nie kulinarna „wydumka” na potrzeby sesji zdjęciowej (bo istotnie sałatka wygląda ładnie), ale coś w tym musi być. Spróbowałam ostatnio i wiecie co? To jest super! Koniecznie spróbujcie naszej swojskiej kiszonej kapusty w egzotycznym wydaniu.

Potrzebujemy: wyciskarkę do cytrysów, tarkę o małych oczkach lub zester, miskę

Składniki:

  • kiszona kapusta – 0,5 kg
  • ananasy – 1 puszka
  • awokado – 1 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • pomarańcza – 1 szt. (otarta skórka)
  • natka pietruszki – 0,5 peczka
  • szczypiorek – 0,5 pęczka
  • sól, pieprz

Składniki na dressing:

  • oliwa – 4 łyżki
  • sproszkowane curry – 1 łyżeczka
  • sok z 1 pomarańczy
  • miód – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Z podanych składników robimy dressing (miód, jeśli jest w postaci stałej, podgrzejcie chwilę). Odstawiamy.

Kapustę siekamy, dodajemy awokado (obrane, pokrojone w kostkę), cebulę pokrojoną w wąskie plastry, anansy podzielone na małe kostki oraz skórkę otartą z pomarańczy. Siekamy drobno natkę i szczypiorek, dodajemy do reszty składników, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zalewamy dressingiem. Po przemieszaniu odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, przed jedzeniem ewentualnie doprawiamy do smaku i podajemy!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>