Kapusta kiszona z awokado, ananasem i pomarańczą
Jeszcze do niedawna połączenie kiszonej kapusty (jestem jej ogromną fanką, sami kisimy w domu!) z egzotycznymi, słodkimi owocami nie mieściło mi się w głowie. Ale przed Bożym Narodzeniem w jakiejś gazecie zobaczyłam propozycję podania kapusty z ananasem, potem podobny przepis w kolejnej, a na koniec pewna znajoma osoba z grupy kulinarnej na FB wrzuciła zdjęcie swojej sałatki z kiszonej kapusty i mandarynek (dzięki, Artur!). To mnie przekonało, że takie połączenie to nie kulinarna „wydumka” na potrzeby sesji zdjęciowej (bo istotnie sałatka wygląda ładnie), ale coś w tym musi być. Spróbowałam ostatnio i wiecie co? To jest super! Koniecznie spróbujcie naszej swojskiej kiszonej kapusty w egzotycznym wydaniu.
Potrzebujemy: wyciskarkę do cytrysów, tarkę o małych oczkach lub zester, miskę
Składniki:
- kiszona kapusta – 0,5 kg
- ananasy – 1 puszka
- awokado – 1 szt.
- czerwona cebula – 1 szt.
- pomarańcza – 1 szt. (otarta skórka)
- natka pietruszki – 0,5 peczka
- szczypiorek – 0,5 pęczka
- sól, pieprz
Składniki na dressing:
- oliwa – 4 łyżki
- sproszkowane curry – 1 łyżeczka
- sok z 1 pomarańczy
- miód – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników robimy dressing (miód, jeśli jest w postaci stałej, podgrzejcie chwilę). Odstawiamy.
Kapustę siekamy, dodajemy awokado (obrane, pokrojone w kostkę), cebulę pokrojoną w wąskie plastry, anansy podzielone na małe kostki oraz skórkę otartą z pomarańczy. Siekamy drobno natkę i szczypiorek, dodajemy do reszty składników, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zalewamy dressingiem. Po przemieszaniu odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, przed jedzeniem ewentualnie doprawiamy do smaku i podajemy!
Smacznego!
Be the first to comment.