Kotlety cukiniowo-ziemniaczane z pietruszką
W ostatni weekend przystąpiłam do utylizowania resztek z lodówki. Postanowiłam wykorzystać ile się tylko da, a napoczętych produktów znalazłam całkiem sporo. I tak powstały kotlety resztkowe, do zrobienia których nie musiałam kupować absolutnie nic! Wkruszyłam do nich nawet bazylię, która uschła nam w czasie urlopu. Przy okazji zrealizowałam wreszcie pomysł, z którym nosiłam się od dawna – usmażenie burgerów z cukinii. Z braku bułek zostały skonsumowane samodzielnie, w towarzystwie sałatki jarzynowej podobnej do tej. Chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku – takie kotleciki polubicie na pewno. Wypróbujcie przepis, bo jest pyszny!
Potrzebujemy: patelnię, miskę, tarkę o dużych oczkach, praskę do czosnku, deskę + ręcznik papierowy
Składniki:
- cukinia (wydrążona, bez włókien i pestek) – 0,5 kg
- ziemniaki (pod postacią puree) – 200 g
- czosnek – 2 ząbki
- cebula – 0,5 szt.
- pietruszka – 1 garść
- bułka tarta – 10 łyżek (ale dostosujcie do potrzeb)
- jajko – 1 szt.
- zioła włoskie (mix z solą) – 1 łyżeczka
- suszona bazylia – 1 łyżka
- olej – do smażenia (ilość zależy od wielkości patelni, powinien go być 1 cm)
Przygotowanie:
Cukinię trzemy na tarce i dodajemy do niej puree. Do miski dodajemy przeciśnięty czosnek, cebulę zeszkloną na oleju i wszystkie zioła, wbijamy jajko i mieszamy. Zagęszczamy masę bułką tartą (u mnie 10 łyżek, ale wszystko zależy od wielkości jajka). Po dokładnym wymieszaniu formujemy płaskie kotlety i smażymy na złoto na oleju. Odkładamy na papierowy ręcznik. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.