Kotlety cukiniowo-ziemniaczane z pietruszką

kotletycukiniaziemniak_wpis

W ostatni weekend przystąpiłam do utylizowania resztek z lodówki. Postanowiłam wykorzystać ile się tylko da, a napoczętych produktów znalazłam całkiem sporo. I tak powstały kotlety resztkowe, do zrobienia których nie musiałam kupować absolutnie nic! Wkruszyłam do nich nawet bazylię, która uschła nam w czasie urlopu. Przy okazji zrealizowałam wreszcie pomysł, z którym nosiłam się od dawna – usmażenie burgerów z cukinii. Z braku bułek zostały skonsumowane samodzielnie, w towarzystwie sałatki jarzynowej podobnej do tej. Chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku – takie kotleciki polubicie na pewno. Wypróbujcie przepis, bo jest pyszny!

Potrzebujemy: patelnię, miskę, tarkę o dużych oczkach, praskę do czosnku, deskę + ręcznik papierowy

Składniki:

  • cukinia (wydrążona, bez włókien i pestek) – 0,5 kg
  • ziemniaki (pod postacią puree) – 200 g 
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – 0,5 szt.
  • pietruszka – 1 garść
  • bułka tarta – 10 łyżek (ale dostosujcie do potrzeb)
  • jajko – 1 szt.
  • zioła włoskie (mix z solą) – 1 łyżeczka
  • suszona bazylia – 1 łyżka
  • olej – do smażenia (ilość zależy od wielkości patelni, powinien go być 1 cm)

Przygotowanie:

Cukinię trzemy na tarce i dodajemy do niej puree. Do miski dodajemy przeciśnięty czosnek, cebulę zeszkloną na oleju i wszystkie zioła, wbijamy jajko i mieszamy. Zagęszczamy masę bułką tartą (u mnie 10 łyżek, ale wszystko zależy od wielkości jajka). Po dokładnym wymieszaniu formujemy płaskie kotlety i smażymy na złoto na oleju. Odkładamy na papierowy ręcznik. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>