Kurczakowe roladki z serami w szynce szwarcwaldzkiej
Dziś na obiad podałam kurczaka, ale starałam się, aby nie był nudny i bez smaku. Kurze mięso łatwo wysuszyć, a do tego potrzebuje ciekawego doprawienia. Ponieważ dla mojej rodziny obiad bez mięsa mógłby nie istnieć, cały czas poszukuję nowych sposobów na przyrządzenie drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Fajnym pomysłem jest połączenie kilku rodzajów mięsa – czemu nie drób i wieprzowina? Zawinięcie filetów w wieprzową surową wędzoną szynkę gwarantuje maksimum smaku i nie potrzebujecie wymyślnych przypraw – to danie broni się samo. A do tego wygląda tak, że ach! och! To potrawa prosta i szybka w przygotowaniu – 15 minut przygotowania i pół godziny pieczenia. A wrażenia wizualne i smakowe – bezcenne.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, naczynie żaroodporne (u mnie owalne ok. 30×15 cm), ostry nóż, tłuczek do mięsa
Składniki:
- filet z kurczaka – 1 podwójny
- szynka szwarcwaldzka (jeśli nie macie, wykorzystajcie wędzony boczek) – 6 plastrów
- mozzarella – 125 g
- kozi ser (u mnie twarogowy, ale może być w plasterkach) – 125 g
- suszone pomidory z zalewy – 3 kawałki
- dobrej jakości oliwa (najlepiej smakowa – u mnie z suszonym pomidorów) – 1/4 szkl.
- zioła prowansalskie – 3 łyżeczki
- natka pietruszki – do przybrania
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Oczyszczony z włókien filet z kurczaka dzielimy na pojedyncze części a te ostrym nożem kroimy poziomo – z każdej części mają powstać 3 cienkie mięsne placki. Każdy lekko rozklepujemy tłuczkiem (jeśli się podziurawi, nie przejmujcie się). Oprószamy mięso solą i pieprzem. Na każdy kawałek nakładamy przy końcu kozi ser (jeśli twarogowy – 1 łyżkę, bądź kawałek trawdego wielkości łyżki), na to mozzarellę, posypujemy ziołami prowansalskimi (0,5 łyżeczki) i dodajemy kilka kawałków posiekanych suszonych pomidorów. Zwijamy w roladę zaczynając od boku z nadzieniem i całość owijamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy łyżkę oliwy (u mnie oliwa z suszonych pomidorów) i rozprowadzamy po całym dnie. Na to układamy roladki, które następnie polewamy resztą oliwy i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 30-35 minut, aż kurczak i szynka się zarumienią. Podajemy danie przybrane ulubioną zieleniną (u mnie natka pietruszki) i z dodatkami, jakie najbardziej lubicie (u mnie kasza jęczmienna)
Smacznego!
Be the first to comment.