Muffiny z białą czekoladą, owocami i bezikami
Jeśli chcemy przyjąć gości czymś słodkim i szybkim w przygotowaniu, najlepsze będą muffiny. Ostatnio robiłam Muffiny orzechowe z lukrem cappuccino, a dziś postanowiłam wykorzystać owoce. Nie mogę się doczekać wiosny i nowalijek, więc ratowałam się paczkowanymi malinami i borówkami amerykańskimi. Na wierzchu wylądowały minibezy (zostały mi białka po zrobieniu innej potrawy), które co prawda miały wyglądać inaczej, ale niestety mistrzem cukiernictwa nie jestem. W kwestii bezików obiecuję poprawę. a w kwestii babeczek – nie trzeba, są pyszne. Słodkiego poniedziałku!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do muffinek, papilotki, blender ręczny z trzepaczką, wysokie naczynie do miksowania, blachę z papierem do pieczenia, rękaw cukierniczy/szprycę
Składniki suche:
- mąka – 2 szkl.
- cukier – 0,5 szkl. (można zmieszać cukier wanilinowy ze zwykłym – ja tak zrobiłam)
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda – 1 łyżeczka
Składniki mokre:
- mleko – 1 szkl.
- olej – 0,5 szkl.
- jajko – 1 szt.
Składniki do dekoracji:
- dżem o ulubionym smaku – kilka łyżek
- maliny – 100 g + do dekoracji
- borówka amerykańska – 100 g + do dekoracji
- biała czekolada – 100 g
- minibezy
Składniki na beziki:
- białka jajek – 4 szt.
- drobny cukier (ja zmiksowałam drobno zwykły cukier) – 200 g
- sól – 1 szczypta
Przygotowanie:
Zaczynamy od bez – miksujemy białka (w temperaturze pokojowej) na sztywno (kiedy zaczynają tężeć, dodajemy sól). Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Gotową masę przekładamy do szprycy i wyciskamy beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 130 stopni na 40 minut do godziny. Sprawdzamy na bieżąco – bezy powinny być białe i chrupkie. Gotowe bezy studzimy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Muffiny robimy tradycyjnym sposobem, czyli mieszamy w jednej misce składniki mokre, w drugiej – suche. Przekładamy mokre do suchych, mieszamy za pomocą trzepaczki, po czym dodajemy owoce i posiekaną czekoladę. Przelewamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek i wstawiamy do pieca. Pieczemy do pół godziny, a po wystudzeniu smarujemy wierzch dżemem i dekorujemy owocami i minibezami.
Smacznego!
Be the first to comment.