Co do grilla?
Weekend majowy za pasem, więc jest to czas, kiedy z komórek, piwnic, garaży i schowków Polacy wyciągają grille. Lada moment będą na nich skwierczeć kiełbaski, karkówki i kaszanki, a u nas palmę pierwszeństwa na tym polu dzierży pan domu, który marynuje mięso jak nikt inny. Ale nie o tym dziś chciałam Wam opowiedzieć. Ok, macie już kiełbaski, karkówka odpoczęła w marynacie przez noc, burgery też ulepione, więc… co zjeść do grilla? Przygotowałam dla Was kilka propozycji sosów (większość już znacie) oraz prostych sałatek (wszystkie nowe), które (w większości) szybko możecie przyrządzić i podać jako dodatek do mięsa. Mam nadzieję, że skorzystacie z moich sposobów na dania do grilla, polubicie je i będziecie powtarzać, a Wasi goście będą zadowoleni.
To co, gotowi na polski sport narodowy – grillowanie?
SOSY
- sos cytrynowy → przepis (część dania)
- relish pomidorowy z curry → przepis
- aioli → przepis
- majonez bazyliowy → przepis
- sos romesco → przepis
- sos pomidorowy → przepis
- tapenada → przepis
- tzatziki → przepis
SAŁATKI
- sałatka męska → przepis
- sałatka z orkiszu, pieczarek i grillowanej cukinii → przepis
- sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą → przepis
- sałatka z brukselki z żurawiną, serem pleśniowym i orzechami → przepis
- sałatka słodko-ostra z makaronem chińskim → przepis
- kuskus z warzywami (na 2 sposoby) → przepis
- sałatka z pęczakiem, gruszką i rokpolem → przepis
- roladki cukiniowo-paprykowe → przepis
- sałatka z fasolki szparagowej, pomidorów i twarożku ze słodkim sosem balsamicznym → przepis
- pieczony bakłażan z serami → przepis
To na razie wszystko! W sumie 8 sosów i 10 sałatek/przystawek – mam nadzieję, że spodobały się Wam pomysły, wybierzecie którąś z propozycji i to nie tylko na sezon barbecue.
Miłego grillowania i smacznego!
Be the first to comment.