Pilaf z czerwonym ryżem, kurczakiem i pistacjami

pilaf_wpis

Pilaf pamiętam z dzieciństwa. Mimo, że to orientalna potrawa, a ja wychowywałam się w czasach, kiedy na polskich stołach nie było takich „wynalazków”, moja mama skądś znała przepis. Duże znaczenie miało też to, że to danie składa się z podstawowych, ogólnodostępnych składników. Łatwo było je zdobyć nawet kiedy w naszych sklepach asortyment był skąpy. Próbowałam już różnych wariacji. Czasami zamiast w bulionie, ryż gotuję w soku wielowarzywnym (bardzo smaczna opcja!). Tym razem wróciłam do podstaw, z małym urozmaiceniem – ryż jest czerwony. Potrawa gotowała się przez to znacznie dłużej, ale nie ma to większego znaczenia, jeśli wymaga od nas tylko przemieszania co jakiś czas. Za to wrażenia smakowe… mmmmm! Zróbcie pilaf i sami zobaczcie.

Potrzebujemy: dużą patelnię, ostry nóż lub temperówkę do julienne

Składniki:

  • filet z kurczaka – 2 szt. (pojedyncze)
  • czerwony ryż – 200 g (dostaniecie go np. w Biedronce)
  • bulion warzywny lub z kury – 1 litr
  • papryka zielona – 1 szt.
  • papryka czerwona – 1 szt. (u mnie słodka ramiro, bo jest długa i wychodzą z niej ładne paski)
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • rodzynki – 1 garść
  • pistacje – 1 garść
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • olej – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną w średnią kostkę cebulę. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka) i pozwalamy mu się przyrumienić. Dorzucamy ryż i podgrzewamy do przez 5 minut, aby wchłonął trochę soków z mięsa. Dolewamy 1/4 bulionu, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Papryki kroimy w wąskie paski, podobnie marchewkę (ja użyłam w tym celu temperówki, bardzo przydatna!). Dodajemy warzywa do zawartości patelni, dorzucamy czosnek w plasterkach, mieszamy i dolewamy ponownie trochę bulionu. Gotujemy do godziny, co jakiś czas sprawdzając stan ryżu, dolewając bulion i mieszając. Do prawie gotowego dania dodajemy rodzynki, cynamon i kmin i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy ryż jest już miękki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy danie posypane pistacjami.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>