Jaglana sałatka z pieczoną dynią, kozim serem i szpinakiem
Połączenie kaszy jaglanej, ciecierzycy i szpinaku uwielbiam i sprawdziłam je już wiele razy (np. w Dymnej sałatce). Dzisiejsza propozycja powstała z potrzeby wykorzystania dyni i z mojej tęsknoty za świeżymi, lekkimi daniami. Pomarańczowo-balsamiczny dressing jest ostatnio moim ulubionym, wypróbowanym w Sałatce bankietowej i często powtarzanym. Jeśli macie ochotę, możecie go podgrzać i co nieco zredukować i zagęścić w rondelku, ale nie jest to koniecznie. W poniższych proporcji otrzymamy ilość, którą najedzą się 2 osoby, chyba że traficie na łakomczucha, który spałaszuje 2/3 – tak jak ja.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę z papierem do pieczenia, patelnię, miseczkę, ewentualnie rondelek
Składniki:
- kasza jaglana – 100 g
- dynia – ok. 350 g
- świeży szpinak – 2 garście
- kozi dojrzewający ser (twardy twaróg) – 100 g
- orzechy laskowe – 2 garście
- ciecierzyca – 100-120 g (może być z puszki)
- suszona żurawina – 1 garść
- sproszkowana słodka papryka – 1 łyżka
- suszony rozmaryn – 2 szczypty
- kmin rzymski – 1 szczypta
- miód – 1 łyżeczka
- oliwa extra vergine – 2 łyżki
- sól, pieprz
Składniki dressingu:
- oliwa extra vergine – 6 łyżek
- ocet balsamiczny – 3 łyżki
- sok z połowy pomarańczy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, w miseczce mieszamy z miodem, oliwą, słodką papryką, rozmarynem i kminem, doprawiamy solą i pieprzem, po czym wykładamy na blachę z papierem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut. Studzimy. Składniki dressingu dokładnie mieszamy ze sobą.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Mieszamy z odsączoną ciecierzycą i liśćmi szpinaku, dodajemy dynię. Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni, a żurawinę zalewamy wrzątkiem na 3 minuty, a potem odsączamy. Oba składniki dodajemy do sałatki. Na koniec wkruszamy kozi ser (warto wybrać twardy, żeby się nie mazał) i polewamy sałatkę dressingiem.
Smacznego!
Be the first to comment.