Jaglana sałatka z pieczoną dynią, kozim serem i szpinakiem

salatkadyniaszpinakfeta_wpis

Połączenie kaszy jaglanej, ciecierzycy i szpinaku uwielbiam i sprawdziłam je już wiele razy (np. w Dymnej sałatce). Dzisiejsza propozycja powstała z potrzeby wykorzystania dyni i z mojej tęsknoty za świeżymi, lekkimi daniami. Pomarańczowo-balsamiczny dressing jest ostatnio moim ulubionym, wypróbowanym w Sałatce bankietowej i często powtarzanym. Jeśli macie ochotę, możecie go podgrzać i co nieco zredukować i zagęścić w rondelku, ale nie jest to koniecznie. W poniższych proporcji otrzymamy ilość, którą najedzą się 2 osoby, chyba że traficie na łakomczucha, który spałaszuje 2/3 – tak jak ja.

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę z papierem do pieczenia, patelnię, miseczkę, ewentualnie rondelek

Składniki:

  • kasza jaglana – 100 g
  • dynia – ok. 350 g
  • świeży szpinak – 2 garście
  • kozi dojrzewający ser (twardy twaróg) – 100 g
  • orzechy laskowe – 2 garście
  • ciecierzyca – 100-120 g (może być z puszki)
  • suszona żurawina – 1 garść
  • sproszkowana słodka papryka – 1 łyżka
  • suszony rozmaryn – 2 szczypty
  • kmin rzymski – 1 szczypta
  • miód – 1 łyżeczka
  • oliwa extra vergine – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Składniki dressingu:

  • oliwa extra vergine – 6 łyżek
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • sok z połowy pomarańczy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, w miseczce mieszamy z  miodem, oliwą, słodką papryką, rozmarynem i kminem, doprawiamy solą i pieprzem, po czym wykładamy na blachę z papierem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut. Studzimy. Składniki dressingu dokładnie mieszamy ze sobą.

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Mieszamy z odsączoną ciecierzycą i liśćmi szpinaku, dodajemy dynię. Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni, a żurawinę zalewamy wrzątkiem na 3 minuty, a potem odsączamy. Oba składniki dodajemy do sałatki. Na koniec wkruszamy kozi ser (warto wybrać twardy, żeby się nie mazał) i polewamy sałatkę dressingiem.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>