Pomidorowy kapuśniak z młodej kapusty z soczewicą
Już jest! Już jest! Młoda kapusta! Uwielbiam, zresztą w każdej postaci. Zanim zjemy wielki gar gotowanej z koperkiem, tym razem postanowiłam zrobić coś innego – kapuśniak. Ekstremalnie aromatyczny dzięki kminowi rzymskiemu i utartym w moździerzu ziarnom kolendry. Fantastyczna wiosenna zupa, którą sama będę robić jeszcze nie raz, a Wam z całego serca polecam!
Potrzebujemy: duży garnek, patelnię, ewentualnie moździerz
Składniki:
- rosół – 2 litry z mięsem i warzywami (zobaczcie przepis na Klasyczny rosół)
- młoda kapusta – 0,5 główki
- soczewica (ja miałam zieloną) – 0,5 szklanki
- ziemniaki – 3 szt.
- cebula – 1 szt.
- koncentrat pomidorowy – 100 g
- suszony tymianek – 1 duża szczypta
- nasiona kolendry – 0,5 łyżeczki
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- masło – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy rosół według przepisu na Klasyczny rosół. Z gotowej zupy wyjmujemy mięso (rwiemy lub kroimy na małe kawałki) i warzywa (połowę lub trochę więcej siekamy na plasterki, resztę odkładamy). Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę; na ostatnie 3 minuty dodajemy suchą soczewicę, tymianek, kmin, roztarte ziarna kolendry i podsmażamy całość. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do rosołu razem z pokrojonym mięsem i warzywami, podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans, po czym dodajemy zawartość patelni i przykrywamy garnek na kolejny kwadrans. Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka, następnie dodajemy koncentrat. Wszystko gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem – gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.