Pomidorowy kapuśniak z młodej kapusty z soczewicą

Kuchnia polska, Zdrowo, Zupy | 30 kwietnia 2016 | By

kapusniakzzoczewica_wpis

Już jest! Już jest! Młoda kapusta! Uwielbiam, zresztą w każdej postaci. Zanim zjemy wielki gar gotowanej z koperkiem, tym razem postanowiłam zrobić coś innego – kapuśniak. Ekstremalnie aromatyczny dzięki kminowi rzymskiemu i utartym w moździerzu ziarnom kolendry. Fantastyczna wiosenna zupa, którą sama będę robić jeszcze nie raz, a Wam z całego serca polecam!

Potrzebujemy: duży garnek, patelnię, ewentualnie moździerz

Składniki:

  • rosół – 2 litry z mięsem i warzywami (zobaczcie przepis na Klasyczny rosół)
  • młoda kapusta – 0,5 główki
  • soczewica (ja miałam zieloną) – 0,5 szklanki
  • ziemniaki – 3 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 100 g
  • suszony tymianek – 1 duża szczypta
  • nasiona kolendry – 0,5 łyżeczki
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • masło – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy rosół według przepisu na Klasyczny rosół. Z gotowej zupy wyjmujemy mięso (rwiemy lub kroimy na małe kawałki) i warzywa (połowę lub trochę więcej siekamy na plasterki, resztę odkładamy). Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę; na ostatnie 3 minuty dodajemy suchą soczewicę, tymianek, kmin, roztarte ziarna kolendry i podsmażamy całość. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do rosołu razem z pokrojonym mięsem i warzywami, podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans, po czym dodajemy zawartość patelni i przykrywamy garnek na kolejny kwadrans. Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka, następnie dodajemy koncentrat. Wszystko gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem – gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>