Sałatka z batatem i trójkolorowym ryżem

salatkabatatryz_wpis

Patrząc na to zdjęcie, pewnie myślicie: „Ech, znów dynia!” Bo przecież obecnie dynia jest na topie, taka pora roku. Tymczasem – nie, to sałatka z batatem, dla której inspiracją był przepis z Kwestii Smaku. Oczywiście wprowadziłam swoje zmiany (np. nie dodałam do dressingu cynamonu, bo bataty są już dość słodkie – taka sałatka nie przeszłaby testu smaku w moim domu). I uzyskałam efekt, o który mi chodziło; w rezultacie danie jest leciutko słodkawe, bardzo czosnkowe i ostre (z uwagi na zwiększoną ilość czosnku i chili). Chrupkie dzięki prażonej dyni i swieże za sprawą mojej ulubionej roszponki. To była próba przed spodziewaną wizytą dość dużej liczby gości. Egzamin zdany na 6!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, garnek, kubeczek, tarkę o małych oczkach, blachę z papierem do pieczenia, miseczkę, małą patelnię

Składniki:

  • ryż (dziki lub trójkolorowy, może być też czerwony, jeśli uda Wam się kupić) – 100 g
  • batat – 1 szt.
  • roszponka – 2 porządne garście
  • czosnek – 2 ząbki
  • świeże chili (bez nasion) – 1 szt.
  • pestki dyni – 1-2 garście
  • świeży imbir – 1 cm
  • oliwa extra vergine – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Składniki na dressing:

  • oliwa extra vergine dobrej jakości – 5 łyżek
  • ocet z białego wina – 1 łyżka
  • musztarda francuska – 3 łyżeczki
  • płynny miód – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Batat możecie ugotować do miękkości, lub upiec. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, kroimy papryczkę w wąskie plastry i pozbawiamy nasion, czosnek również siekamy w wąskie plasterki, imbir ścieramy na tarce. Jeśli nie ugotowaliscie wcześniej batatów, obieramy je, kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą, czosnkiem, chili, i imbirem, po czym układamy na blasze. Pieczemy przez kwadrans. Przez ten czas rozrabiamy w kubeczku składniki dressingu, a pestki dyni prażymy na małej patelni.

W salaterce mieszamy ryż i roszponkę, dodajemy upieczony/gotowany batat z dodatkami i częścią pestek. Zalewamy dressingiem i wszystko mieszamy. Przed podaniem posypujemy resztą pestek dyni. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>