Sałatka z bobu, koziego sera i mięty

salatkabobkoziser_wpis

To moja popisowa sałatka. Cały rok czekam na wysyp bobu, aby zrobić to superproste danie. Nie ma w nim nic nadzwyczajnego, ale jak się okazuje – 5 składników wystarczy, aby robić furorę na każdej letniej ogrodowej imprezie. Nie pamiętam już, ile osób prosiło mnie o przepis na sałatkę z bobu, którą tak się zajadali. Bez oporów przekazuję go dalej, bo pomysł sama kiedyś wzięłam od znajomego. W końcu takim dobrem jak bób trzeba się dzielić!

Potrzebujemy: garnek, sitko, praskę do czosnku

Składniki:

  • bób – 0,5 kg
  • kozi twaróg – 100 g
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • mięta – 1 duża garść
  • oliwa – 2 łyżki
  • cukier – 1 szczypta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyty bób gotujemy w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru, po czym przelewamy na sitku zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia i obieramy. W misce mieszamy obrany bób, z grubsza rozdrobniony twaróg, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane liscie mięty. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem – gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>