Sałatka z bobu, koziego sera i mięty
To moja popisowa sałatka. Cały rok czekam na wysyp bobu, aby zrobić to superproste danie. Nie ma w nim nic nadzwyczajnego, ale jak się okazuje – 5 składników wystarczy, aby robić furorę na każdej letniej ogrodowej imprezie. Nie pamiętam już, ile osób prosiło mnie o przepis na sałatkę z bobu, którą tak się zajadali. Bez oporów przekazuję go dalej, bo pomysł sama kiedyś wzięłam od znajomego. W końcu takim dobrem jak bób trzeba się dzielić!
Potrzebujemy: garnek, sitko, praskę do czosnku
Składniki:
- bób – 0,5 kg
- kozi twaróg – 100 g
- czosnek – 2-3 ząbki
- mięta – 1 duża garść
- oliwa – 2 łyżki
- cukier – 1 szczypta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyty bób gotujemy w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru, po czym przelewamy na sitku zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia i obieramy. W misce mieszamy obrany bób, z grubsza rozdrobniony twaróg, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane liscie mięty. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem – gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.