Sałatka z ziemniaczkami, jajkami na półtwardo i mandarynkowym dressingiem

salatkaziemniaczkimandarynki_localfoodie_wpis

Tak dawno nie robiłam żadnej ciekawej sałatki! Tęsknię za nowalijkami i szczerze powiedziawszy ten brak warzyw w menu sprawia, że jestem skłonna zjeść cokolwiek, byle by było warzywne, świeże i odpowiednio doprawione. Ale grunt to jeść ze smakiem, więc dziś przygotowałam super sałatkę z małymi ziemniaczkami, fasolką szparagową i kalafiorem. Do tego cytrusowy dressing, który sama sobie wymyśliłam, bo uwielbiam komponować sosy do sałatek i surówek. W kuchni znalazłam mandarynki, z których nikt jakoś nie korzystał. Okazały się świetną bazą dressingu, który mieszałam na bieżąco próbując – wyszedł imponujący! Z podanych proporcji wyjdzie Wam naprawdę sporo sałatki. Kto ma ochotę na wielką miskę pełną zdrowych, wiosennych smaków?

salatkaziemniaczkimandarynki_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: garnek (lub dwa), wyciskarnę do cytrusów, praskę do czosnku, miskę, kubek

Składniki:

  • jajka gotowane na półtwardo – 2-3 szt.
  • małe ziemniaczki (sałatkowe lub młode) – 200 g
  • zielona fasolka szparagowa – 200 g
  • kalafior – 200 g
  • pomidorki koktajlowe – 200 g
  • kukurydza konserwowa – 1 garść
  • ogórki kanapkowe (u mnie własnej roboty) – 6 plastrów
  • mieszanka ulubionych sałat (u mnie lodowa + rukola) – 2 garście
  • sól

Składniki dressingu:

  • sok z 3 słodkich mandarynek
  • czosnek – 1 ząbek
  • ocet z czerwonego wina – 2 łyżki
  • oliwa extra vergine – 3 łyżki
  • świeży posiekany koperek – 2 łyżki
  • sól, pieprz (z przewagą tego drugiego)

Przygotowanie:

W kubku rozrabiamy sok wyciśniety z mandarynek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, oliwę oraz posiekany koperek – doprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy. Gotujemy do miękkości: kalafior, fasolkę oraz ziemniaki i po wystudzeniu dzielimy na kawałki „na jeden kęs”. Jajka gotujemy na półtwardo (4 minuty od momentu zawrzenia wody), studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Pomidorki kroimy na połówki, plastry ogórków – w wąskie paseczki a kukurydzę odsączamy. W misce mieszamy sałaty z resztą składników i polewamy dressingiem. Sałatkę doprawiamy solą i podajemy z połówkami jajek.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>