Serowo-łososiowy pudding z konfiturą z porzeczek, chili, imbiru i czerwonej cebuli
Dziś mam dla Was coś, co wyjechało z piekarnika, ale smakuje super i na zimno i na ciepło (osobiście sprawdziłam obie opcje!). Jak to nazwać? Pudding? Wytrawny serniczek? Klasyczne połączenie kremowego serka z wędzonym łososiem i koperkiem oraz… porzeczkowo-cebulowo-imbirową konfiturą z chili (prawie niewyczuwalnym, a jednak!). Składnikami z podanych proporcji możecie napełnić 3 kokilki o śr. 10 cm (+ do podjadania, bo pyszne!). Zapiekany pudding bardzo urośnie, ale w czasie studzenia opadnie, więc nie przejmujcie się – tak jest OK. Ta potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i aż prosi się o różne modyfikacje – możecie dodać kapary, oliwki, posypać miętą… Po prostu zaszalejcie! Miłego pieczenia!
Potrzebujemy: miskę, 3 kokilki o śr. 10 cm, piekarnik z termoobiegiem
Składniki:
- serek kremowy naturalny lub o smaku pasującym do ryby (ja użyłam Apetina serek kremowy Pesto i rukola) – 500 g (4 opakowania)
- jogurt typu bałkańskiego (gęsty) – 7 czubatych łyżek
- jajko – 2 szt.
- łosoś wędzony – 150 g
- koperek – 1 pęczek (mały lub 0,5 dużego)
- sok z połowy cytryny
- masło (do wysmarowania foremek) – 1 łyżka
- mąka pszenna (do wysypania foremek) – 1 łyżka
- sól, pieprz
Sładniki konfitury: znajdziecie na stronie z przepisem na Chutney z porzeczek, cebuli, chili i imbiru.
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Jajka rozkłócamy z odrobiną soli. Dokładnie mieszamy w misce z serkiem i jogurtem. Dodajemy pokrojonego w nieduże kawałki łososia i posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i wypełniamy tą mieszanką kokilki (wysmarowane tłuszczem i wysypane mąką). Wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (ja sprawdzałam patyczkiem). Po przestudzeniu polewamy chutneyem – gotowe!
Smacznego!
Wpis bierze udział w konkursie „Z Apetiną Twoja kuchnia MA TO COŚ”:-)
Be the first to comment.