Serowo-łososiowy pudding z konfiturą z porzeczek, chili, imbiru i czerwonej cebuli

puddingserporzeczka_wpis

Dziś mam dla Was coś, co wyjechało z piekarnika, ale smakuje super i na zimno i na ciepło (osobiście sprawdziłam obie opcje!). Jak to nazwać? Pudding? Wytrawny serniczek? Klasyczne połączenie kremowego serka z wędzonym łososiem i koperkiem oraz… porzeczkowo-cebulowo-imbirową konfiturą z chili (prawie niewyczuwalnym, a jednak!). Składnikami z podanych proporcji możecie napełnić 3 kokilki o śr.  10 cm (+ do podjadania, bo pyszne!). Zapiekany pudding bardzo urośnie, ale w czasie studzenia opadnie, więc nie przejmujcie się – tak jest OK. Ta potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i aż prosi się o różne modyfikacje – możecie dodać kapary, oliwki, posypać miętą… Po prostu zaszalejcie! Miłego pieczenia!

Potrzebujemy: miskę, 3 kokilki o śr. 10 cm, piekarnik z termoobiegiem

Składniki:

  • serek kremowy naturalny lub o smaku pasującym do ryby (ja użyłam Apetina serek kremowy Pesto i rukola) – 500 g (4 opakowania)
  • jogurt typu bałkańskiego (gęsty) – 7 czubatych łyżek
  • jajko – 2 szt.
  • łosoś wędzony – 150 g
  • koperek – 1 pęczek (mały lub 0,5 dużego)
  • sok z połowy cytryny
  • masło (do wysmarowania foremek) – 1 łyżka
  • mąka pszenna (do wysypania foremek) – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Sładniki konfitury: znajdziecie na stronie z przepisem na Chutney z porzeczek, cebuli, chili i imbiru.

puddingserporzeczka_apetina_wpis

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Jajka rozkłócamy z odrobiną soli. Dokładnie mieszamy w misce z serkiem i jogurtem. Dodajemy pokrojonego w nieduże kawałki łososia i posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i wypełniamy tą mieszanką kokilki (wysmarowane tłuszczem i wysypane mąką). Wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (ja sprawdzałam patyczkiem). Po przestudzeniu polewamy chutneyem – gotowe!

Smacznego!
Wpis bierze udział w konkursie „Z Apetiną Twoja kuchnia MA TO COŚ”:-) 

Twoja kuchnia ma to coś

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>