Tarta z karmelizowaną cebulą, figami, rozmarynem i bałkańskim serem

tartaserfiga_wpis

Pamiętacie tartę pomidorową z serem? Do przygotowania dzisiejszego obiadu wykorzystałam dokładnie ten sam przepis na kruche ciasto, ale – ponieważ kupiłam nową foremkę z wyjmowanym dnem (nie ukrywam, że specjalnie z myślą o tym daniu) – zrobiłam je od nowa, bo nie wiedziałam ile będzie go potrzeba do wypełnienia formy. Oczywiście została połowa, ale spokojnie – nie zmarnuje się! Wracając do dzisiejszego przepisu – od dawna marzył mi się klasyk: ser, karmelizowana cebula, tymianek i rozmaryn plus figi. To jest epicka potrawa! Jeśli lubicie mieszać smaki, możecie dodatkowo posypać tartę przed podaniem płatkami chili i skropić miodem. Gwarancja pyszności – 100%. Rewelacja!

Potrzebujemy: małą patelnię lub rondelek, ewentualnie moździerz, forma do pieczenia (ja użyłam wąską i długą 35×11 cm)

Składniki tarty: przepis znajdziecie tu! + 1 łyżeczka oleju + 1 łyżeczka mąki – do natłuszczenia i wysypania formy

Składniki nadzienia:

  • czerwona cebula – 1 szt. (duża)
  • ser typu bałkańskiego (ja użyłam ser Apetina z czosnkiem i pietruszką) – 100 g
  • jogurt bałkański – 6 czubatych łyżek
  • suszone figi – 3 szt.
  • miód – 1 łyżeczka 
  • sok z 0,5 cytryny
  • suszony rozmaryn (ja wysuszony rozmaryn roztarłam w moździerzu, ale możecie użyć gotowy z saszetki) – 1 łyżka
  • świeży rozmaryn – kilka gałązek
  • suszony tymianek – 1 szczypta
  • masło – 1 łyżka
  • sól, pieprz

tartaserfiga_apetina_wpis

Przygotowanie:

Karmelizujemy czerwoną cebulę pociętą w piórka – na łyżce masła podsmażamy cebulę i doprawiamy solą; dodajemy miód i na koniec sok z cytryny. Odstawiamy do przestygnięcia.

Spód ciasta przygotowujemy według przepisu na tartę. Wykładamy nim formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Po podpieczeniu – nie wyłączamy piekarnika! – wypełniamy karmelizowaną cebulą, potem posypujemy suszonym roztartym rozmarynem, Nakładamy równomiernie jogurt i rozkruszamy ser (część można zostawić w większych kawałkach). Układamy na nadzieniu gałązki świeżego rozmarynu i figi – pocięte w plastry. Posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do piekarnika (180-190 stopni) i pieczemy do zrumienienia brzegów – 30 minut lub trochę dłużej (sprawdzajcie na bieżąco, zależy od piekarnika). I już!

Smacznego!

Wpis bierze udział w konkursie „Z Apetiną Twoja kuchnia MA TO COŚ”:-) 

Twoja kuchnia ma to coś

Tags: , , , , ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>