Tarta z karmelizowaną cebulą, figami, rozmarynem i bałkańskim serem
Pamiętacie tartę pomidorową z serem? Do przygotowania dzisiejszego obiadu wykorzystałam dokładnie ten sam przepis na kruche ciasto, ale – ponieważ kupiłam nową foremkę z wyjmowanym dnem (nie ukrywam, że specjalnie z myślą o tym daniu) – zrobiłam je od nowa, bo nie wiedziałam ile będzie go potrzeba do wypełnienia formy. Oczywiście została połowa, ale spokojnie – nie zmarnuje się! Wracając do dzisiejszego przepisu – od dawna marzył mi się klasyk: ser, karmelizowana cebula, tymianek i rozmaryn plus figi. To jest epicka potrawa! Jeśli lubicie mieszać smaki, możecie dodatkowo posypać tartę przed podaniem płatkami chili i skropić miodem. Gwarancja pyszności – 100%. Rewelacja!
Potrzebujemy: małą patelnię lub rondelek, ewentualnie moździerz, forma do pieczenia (ja użyłam wąską i długą 35×11 cm)
Składniki tarty: przepis znajdziecie tu! + 1 łyżeczka oleju + 1 łyżeczka mąki – do natłuszczenia i wysypania formy
Składniki nadzienia:
- czerwona cebula – 1 szt. (duża)
- ser typu bałkańskiego (ja użyłam ser Apetina z czosnkiem i pietruszką) – 100 g
- jogurt bałkański – 6 czubatych łyżek
- suszone figi – 3 szt.
- miód – 1 łyżeczka
- sok z 0,5 cytryny
- suszony rozmaryn (ja wysuszony rozmaryn roztarłam w moździerzu, ale możecie użyć gotowy z saszetki) – 1 łyżka
- świeży rozmaryn – kilka gałązek
- suszony tymianek – 1 szczypta
- masło – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Karmelizujemy czerwoną cebulę pociętą w piórka – na łyżce masła podsmażamy cebulę i doprawiamy solą; dodajemy miód i na koniec sok z cytryny. Odstawiamy do przestygnięcia.
Spód ciasta przygotowujemy według przepisu na tartę. Wykładamy nim formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Po podpieczeniu – nie wyłączamy piekarnika! – wypełniamy karmelizowaną cebulą, potem posypujemy suszonym roztartym rozmarynem, Nakładamy równomiernie jogurt i rozkruszamy ser (część można zostawić w większych kawałkach). Układamy na nadzieniu gałązki świeżego rozmarynu i figi – pocięte w plastry. Posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do piekarnika (180-190 stopni) i pieczemy do zrumienienia brzegów – 30 minut lub trochę dłużej (sprawdzajcie na bieżąco, zależy od piekarnika). I już!
Smacznego!
Wpis bierze udział w konkursie „Z Apetiną Twoja kuchnia MA TO COŚ”:-)
Be the first to comment.