Śliwkowo-gruszkowy-cynamonowy placek z kaszy manny
Kasza manna nie cieszy się w naszym domu powodzeniem. Jakiś czas temu kupiliśmy jej trochę z nadzieją, że dzieci zjedzą – nic z tego. Potem próbowaliśmy dać psu – też bez sukcesu. Więc biedne torebki z kaszą stały sobie w szafce. Zrobiłam z niej Pudding, ale potem pomysłów zabrakło. Teraz pomysł na placek spadł mi z nieba! Wspaniale pasują do niego owoce, na które właśnie jest sezon. Ten deser to właściwie zero pracy. Wrzucasz, mieszasz, wstawiasz do piekarnika i już. Przy okazji, jest bardzo tani i uniwersalny, bo chyba większosć owoców zaprzyjaźni się z cynamonem i będzie super smakować. Ja użyłam tortownicy o śr. 25 cm i w rezultacie wyszedł bardzo płaski, ale przepyszny i aromatyczny placek (czyli nazwa trafiona). Mniejsza forma pozwoli Wam uzyskać wyższe ciacho. Możecie podać z cukrem pudrem (ja tego nie zrobiłam, bo według mnie ciasto i tak wyszło słodkie). Ale z lodami – hit! (sprawdziliśmy na deser).
Potrzebujemy: tortownicę o śr. 25 cm lub mniejszą, miskę, blender ręczny z trzepaczką
Składniki:
- kasza manna – 1 szkl. (+ do wysypania formy)
- jogurt naturalny – 1 szkl.
- cynamon – 1 łyżka (czubata)
- cukier – 0,5 szkl.
- jajko – 1 szt. (białko i żółtko osobno)
- śliwki – 10 szt.
- gruszka – 0,5-1 szt.
- olej – do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy kaszę, cukier i cynamon. Dodajemy jogurt i żółtko, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans do napęcznienia kaszy. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Śliwki kroimy w ósemki, gruszkę – wedle upodobania. Białko ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą ciasta. Przelewamy do formy (natłuszczonej i wysypanej odrobiną kaszy). Na wierzchu układamy pocięte owoce w dowolny wzorek i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jaglusia
4 września 2016
Świetnie to wygląda! <3Zapraszam na swój blog. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Karolina
4 września 2016
Ale ładnie u Ciebie~! Na pewno bedę zaglądać! 🙂