Boboburgery

boboburgery_wpis

Dziś mam dzień wolny od pracy. Co jest jego główną zaletą? To, że mogę rano pójść na jagody, a potem spokojnie przygotować fajny obiad. A co dziś w menu? Burgery z bobu! Bób jest moją miłością od zawsze i mogę go jeść dopóki nie pęknę. Staram się wyszukiwać różne przepisy z użyciem tego strączkowego warzywa i uwierzcie mi – lista się nie kończy! Szkoda, że świeży bób jest dostępny przez tak krótki czas. Póki co, ja zajadam się przepysznym domowym wegetariańskim fastfoodem. Specjalnie nie podałam proporcji dodatków – po prostu wrzućcie na burgera to, co lubicie najbardziej – pikle, ser, podsmażone pieczarki czy oliwki. Dodam, że mój BARDZO mięsożerny mąż pochwalił dzisiejszy obiad. Więcej mi nie trzeba – to jest po prostu super danie!

Potrzebujemy: patelnię (+ dodatkową), blender ręczny, garnek, miskę

Składniki:

  • bób – 0,5 kg
  • cebula – 1 szt.
  • ser typu bałkańskiego (może być też feta lub kozi) – 120 g
  • jajko – 1 szt. 
  • bułka tarta – 1 łyżka + do obtoczenia
  • natka pietruszki – 1 garść
  • suszony tymianek – 1 duża szczypta
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • (opcjonalnie) sos sojowy – 1 łyżka
  • olej do smażenia – 1 łyżka + do przygotowania burgerów: ilość zależy od wielkości patelni, powinno go być ok. 1 cm
  • sól, pieprz
  • bułki – na te proporcje 4-5 sztuk (w tym przypadku kupne, ale sprawdźcie nasz przepis na pyszne Bułeczki drożdżowe)

Dodatki (według gustu):

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na małej ilości oleju, po czym studzimy. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru, studzimy i obieramy. Miksujemy bób z cebulą – ja zrobiłam to niedokładnie, zostawiając trochę kawałków bobu i cebuli. Dodajemy: rozdrobniony ser, jajko, mąkę, posiekaną natkę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Masa w tej postaci dobrze się już klei, ale jeśli chcecie mieć pewność, dodajcie jeszcze 1 łyżkę bułki tartej (ja dodałam). Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce, po czym smażymy na rozgrzanym oleju do apetycznego zbrązowienia. 

W międzyczasie na suchej patelni przez minutę prażymy połówki bułek. Dolną i górną połowę smarujemy ulubionymi sosami, nakładamy dodatki i… jemy!

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>