Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami
Zakochałam się w czosnku niedźwiedzim! Naszego bulwiastego popularnego czosnku nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchni, ale suszone listki czosnku niedźwiedziego nie tak łatwo zdobyć w sklepach. Ja weszłam w posiadanie sporej torebki podczas targów kulinarnych organizowanych miesiąc temu w mojej okolicy (kupiłam wtedy sporo pyszności – koniecznie bierzcie udział w takich wydarzeniach, jeśli macie blisko!). Tę przyprawę wykorzystałam już przy okazji przygotowywania Młodej kapusty z pomidorami. To wspaniały dodatek do potraw – mega aromatyczny, a przy tym delikatny, co na pewno spodoba się tym , którzy nie lubią intensywnego, ostrego smaku pospolitego czosnku. Dziś coś dla miłośników makaronów: BARDZO proste danie, które nie wymaga długiego stania przy garach i które zrobiłam sobie na obiad (więc składniki na 1 porcję). Ot, 20 minut i gotowe. A jakie pyszne! Zapraszam!
Potrzebujemy: garnek, sitko, patelnię, tarkę o małych oczkach
Składniki:
- makaron spaghetti – 150 g
- pomidorki koktajlowe – 100 g
- ser grana padano – 4 łyżki + 1 łyżka do posypania
- suszony czosnek niedźwiedzi – 4 kopiaste łyżki
- zioła prowansalskie – duża szczypta
- masło – 0,5 łyżeczki
- oliwa – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przez ten czas podgrzewamy na patelni odrobinę masła, kroimy pomidorki na połówki, oprószamy ziołami prowansalskimi oraz solą i wrzucamy na patelnię na 2 minuty, co jakiś czas przerzucając. Ścieramy na tarce ser. Gorący makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorkami, listkami czosnku i parmezanem. Przed podaniem skrapiamy oliwą, oprószamy odrobiną parmezanu i doprawiamy – gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.