Wieprzowe chili z piwem

To jeden z przepisów Karoliny, jakie znalazłem w draftsach.

Smacznego.

Chili można przygotować na wiele sposobów, a zaletą większości z nich jest prostota i niski koszt. Dzisiejszy przepis da Wam jednak wyjątkowo pyszny rezultat, bo mięso upiekłam w celu uzyskania słodkawej skorupki z wierzchu, a do sosu dodałam… piwo. Dzięki temu sekretnemu składnikowi całość zyskała oryginalny, szlachetny smak (ci z Was, którzy używają do gotowania dań alkoholi, na pewno będą wiedzieć, o czym mówię). Moje chili z piwem to rodzaj obiadu, który nie wymaga od nas ciągłego stania przy kuchni i mieszania w garnku, a to też cenię w potrawach. Zróbcie je raz, a z pewnością będziecie je powtarzać.

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę z papierem do pieczenia, termometr kuchenny do mięs (ze szpikulcem), jak największą patelnię lub duży garnek z pokrywką.

Składniki:

  • wieprzowina (u mnie karkówka w 1 kawałku) – ok. 1 kg
  • cukier trzcinowy – 3 łyżki
  • czosnek granulowany – 1 łyżka
  • słodka sproszkowana papryka – 2 łyżki
  • płatki chili – 1 łyżka
  • oliwa – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • cebula (duża) – 1 szt.
  • dymka – 1 pęczek
  • czosnek – 3 duże ząbki
  • kmin rzymski – 2 łyżeczki
  • chili (sproszkowane lub w płatkach) – 0,5 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • kalafior – 1 główka
  • pomidory – 3 szt (w sezonie, o innej porze roku 1 puszka krojonych)
  • piwo typu lager – 0,33 litra
  • bulion drobiowy – 3 szkl. (lub mniej)
  • sól, pieprz

Do podania:

  • świeże chili
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

Umytą karkówkę nacieramy dokładnie brązowym cukrem, czosnkiem granulowanym, chili, papryką i doprawiamy solą oraz smarujemy oliwą. Umieszczamy mięso w formie wyłożonej papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Pieczemy mięso do uzyskania wewnątrz (w najgrubszym miejscu) temperatury 70 st. Celsjusza (warto użyć kuchennego termometra) – 75 minut. Gotową karkówkę odstawiamy (nie kroimy!).

Przez czas pieczenia mięsa rozgrzewamy na patelni masło i szklimy cebulę pokrojoną w sporą kostkę. Dodajemy połowę posiekanej dymki, czosnek pokrojony w plasterki, kmin rzymski i chili. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koncentrat, Ponownie mieszamy i po 1 minucie dorzucamy kalafior podzielony na różyczki, pokrojone pomidory, piwo oraz bulion. Gotujemy bez przykrycia  do zmięknięcia kalafiora, przez ten czas krojąc karkówkę na nieduże kawałki. Dodajemy mięso (razem z sokami, które wyciekły w czasie pieczenia) do reszty składników, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy danie  z jogurtem, świeżym posiekanym chili, posypane resztą dymki.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>