Wieprzowe chili z piwem
To jeden z przepisów Karoliny, jakie znalazłem w draftsach.
Smacznego.
Chili można przygotować na wiele sposobów, a zaletą większości z nich jest prostota i niski koszt. Dzisiejszy przepis da Wam jednak wyjątkowo pyszny rezultat, bo mięso upiekłam w celu uzyskania słodkawej skorupki z wierzchu, a do sosu dodałam… piwo. Dzięki temu sekretnemu składnikowi całość zyskała oryginalny, szlachetny smak (ci z Was, którzy używają do gotowania dań alkoholi, na pewno będą wiedzieć, o czym mówię). Moje chili z piwem to rodzaj obiadu, który nie wymaga od nas ciągłego stania przy kuchni i mieszania w garnku, a to też cenię w potrawach. Zróbcie je raz, a z pewnością będziecie je powtarzać.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę z papierem do pieczenia, termometr kuchenny do mięs (ze szpikulcem), jak największą patelnię lub duży garnek z pokrywką.
Składniki:
- wieprzowina (u mnie karkówka w 1 kawałku) – ok. 1 kg
- cukier trzcinowy – 3 łyżki
- czosnek granulowany – 1 łyżka
- słodka sproszkowana papryka – 2 łyżki
- płatki chili – 1 łyżka
- oliwa – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- cebula (duża) – 1 szt.
- dymka – 1 pęczek
- czosnek – 3 duże ząbki
- kmin rzymski – 2 łyżeczki
- chili (sproszkowane lub w płatkach) – 0,5 łyżeczki
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- kalafior – 1 główka
- pomidory – 3 szt (w sezonie, o innej porze roku 1 puszka krojonych)
- piwo typu lager – 0,33 litra
- bulion drobiowy – 3 szkl. (lub mniej)
- sól, pieprz
Do podania:
- świeże chili
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Umytą karkówkę nacieramy dokładnie brązowym cukrem, czosnkiem granulowanym, chili, papryką i doprawiamy solą oraz smarujemy oliwą. Umieszczamy mięso w formie wyłożonej papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Pieczemy mięso do uzyskania wewnątrz (w najgrubszym miejscu) temperatury 70 st. Celsjusza (warto użyć kuchennego termometra) – 75 minut. Gotową karkówkę odstawiamy (nie kroimy!).
Przez czas pieczenia mięsa rozgrzewamy na patelni masło i szklimy cebulę pokrojoną w sporą kostkę. Dodajemy połowę posiekanej dymki, czosnek pokrojony w plasterki, kmin rzymski i chili. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koncentrat, Ponownie mieszamy i po 1 minucie dorzucamy kalafior podzielony na różyczki, pokrojone pomidory, piwo oraz bulion. Gotujemy bez przykrycia do zmięknięcia kalafiora, przez ten czas krojąc karkówkę na nieduże kawałki. Dodajemy mięso (razem z sokami, które wyciekły w czasie pieczenia) do reszty składników, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy danie z jogurtem, świeżym posiekanym chili, posypane resztą dymki.
Smacznego!
Be the first to comment.