Zawijany chleb szpinakowy
Sami zdecydujcie, czy to chleb, czy wytrawne ciasto drożdżowe. W każdym razie jest to pyszne i pachnące danie. Chlebek długo zachowuje świeżość (chociaż u nas nie postał długo), możecie pozawijać go w dowolne wzory i jest świetny do tostów! Nie żałujcie szpinaku, jest smaczny i zdrowy – ja użyłam mrożonego Hortex. A dzięki suszonym pomidorom, oliwkom i mozzarelli chleb zyskał bardziej śródziemnomorski charakter. Polecam gorąco!
Składniki na ciasto:
- świeże drożdże – 25 g
- mąka pszenna – 3 szkl.
- mleko – 200 ml
- jajko – 1 szt.
- olej – 3 łyżki
- cukier – 0,5 łyżki
- zioła prowansalskie – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka
Składniki na nadzienie:
- mrożony szpinak (u mnie Szpinak rozdrobniony Hortex) – 450 g (1 opak.)
- czosnek – 2 ząbki
- mozzarella – 50 g
- suszone pomidory (suche, bez zalewy) – 10 szt.
- czarne oliwki – 2 garście
- masło – 2-3 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i podgrzewamy. Kiedy płyny prawie odparują, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i 2 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce pod szmatką. Do misy robota przesiewamy pozostałą mąkę, dodajem zioła i sól, następnie jajko, olej i zaczyn. Za pomocą odpowiedniego programy wyrabiamy elastyczne ciasto (można oczywiscie ręcznie). Odstawiamy je w formie kuli do wyrośnięcia na ok. 1h – w ciepłe miejsce. Ciasto o podwojonej objętości wyrabiamy po tym czasie i wałkujemy na prostokąt. Pokrywamy go masą szpinakową (pamiętając o pozostawieniu czystych brzegów), ścieramy drobno mozzarellę, dodajemy ciekane oliwki i pokrojone suszone pomidory. Ciasto rolujemy, zawijamy w dowolny kształt (warkocz, chałka itp) i wkładamy do foremki (natłuszczonej i przesypanej bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pozwalamy chlebkowi wyrosnąć jeszcze przez 20 minut, następnie smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem, rozcinamy tu i ówdzie i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Smacznego!
Be the first to comment.