Zawijany chleb szpinakowy

chlebszpinak_fb

Sami zdecydujcie, czy to chleb, czy wytrawne ciasto drożdżowe. W każdym razie jest to pyszne i pachnące danie. Chlebek długo zachowuje świeżość (chociaż u nas nie postał długo), możecie pozawijać go w dowolne wzory i jest świetny do tostów! Nie żałujcie szpinaku, jest smaczny i zdrowy – ja użyłam mrożonego HortexA dzięki suszonym pomidorom, oliwkom i mozzarelli chleb zyskał bardziej śródziemnomorski charakter. Polecam gorąco!

chlebszpinak_wpis1

Składniki na ciasto:

  • świeże drożdże – 25 g
  • mąka pszenna – 3 szkl.
  • mleko – 200 ml
  • jajko – 1 szt.
  • olej – 3 łyżki
  • cukier – 0,5 łyżki
  • zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka

Składniki na nadzienie:

  • mrożony szpinak (u mnie Szpinak rozdrobniony Hortex) – 450 g (1 opak.)
  • czosnek – 2 ząbki
  • mozzarella – 50 g
  • suszone pomidory (suche, bez zalewy) – 10 szt.
  • czarne oliwki – 2 garście
  • masło – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Szpinak wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i podgrzewamy. Kiedy płyny prawie odparują, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i 2 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce pod szmatką. Do misy robota przesiewamy pozostałą mąkę, dodajem zioła i sól, następnie jajko, olej i zaczyn. Za pomocą odpowiedniego programy wyrabiamy elastyczne ciasto (można oczywiscie ręcznie). Odstawiamy je w formie kuli do wyrośnięcia na ok. 1h – w ciepłe miejsce. Ciasto o podwojonej objętości wyrabiamy po tym czasie i wałkujemy na prostokąt. Pokrywamy go masą szpinakową (pamiętając o pozostawieniu czystych brzegów), ścieramy drobno mozzarellę, dodajemy ciekane oliwki i pokrojone suszone pomidory. Ciasto rolujemy, zawijamy w dowolny kształt (warkocz, chałka itp) i wkładamy do foremki (natłuszczonej i przesypanej bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pozwalamy chlebkowi wyrosnąć jeszcze przez 20 minut, następnie smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem, rozcinamy tu i ówdzie i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.

Smacznego!


Mój dzień z Hortex

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>