Zielona krucha tarta
Zielona czyli brokułowa. Robiłam ją już jakiś czas temu, ale myślę o kolejnym razie – po prostu była tak dobra. Zajadała się nią bez pamięci osoba, która bez mięsa nie potrafi się obejść, a to uważam za najlepszą rekomendację. Ale tak naprawdę pod soczyście zielonym farszem możecie położyć upieczonego kurczaka albo zrumieniony bekon i też będzie pasować smakowo. Wiosna za oknem, więc jedzmy zielono!
Potrzebujemy: formę do tart lub tortownicę o śr. 25 cm , miskę, blender ręczny
Składniki na tartę:
- według przepisu na Wegetariańską tartę spiralną
Składniki na farsz:
- brokuł – 1 szt. małego lub pół dużego
- pomidorki koktajlowe – 10 szt.
- jogurt grecki – 400 g
- twaróg kozi – 100 g
- czosnek – 1-2 ząbki
- jajko – 1 szt (duże)
- tymianek – 2 łyżki
- suszona bazylia – 1 łyżka
- świeża bazylia – parę listków
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Spód przygotowujemy według przepisu na Wegetariańską tartę spiralną. Gotujemy brokuł w osolonej wodzie i blendujemy go na gładką masę. W kubeczku mieszamy jogurt z roztrzepanym jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i rozdrobnionym serem kozim, następnie mieszamy z pulpą brokułową. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy tymianek i suchą bazylię, utarte w palcach. Wylewamy na podpieczony spód, na zielonej masie układamy przepołowione pomidorki i listki bazylii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut, do zastygnięcia brokułowego farszu.
Smacznego!
Be the first to comment.