Zielona krucha tarta

zielonatarta_wpis

Zielona czyli brokułowa. Robiłam ją już jakiś czas temu, ale myślę o kolejnym razie – po prostu była tak dobra.  Zajadała się nią bez pamięci osoba, która bez mięsa nie potrafi się obejść, a to uważam za najlepszą rekomendację. Ale tak naprawdę pod soczyście zielonym farszem możecie położyć upieczonego kurczaka albo zrumieniony bekon i też będzie pasować smakowo. Wiosna za oknem, więc jedzmy zielono!

Potrzebujemy: formę do tart lub tortownicę o śr. 25 cm , miskę, blender ręczny

Składniki na tartę:

Składniki na farsz:

  • brokuł – 1 szt. małego lub pół dużego
  • pomidorki koktajlowe – 10 szt.
  • jogurt grecki – 400 g
  • twaróg kozi – 100 g
  • czosnek – 1-2 ząbki
  • jajko – 1 szt (duże)
  • tymianek – 2 łyżki
  • suszona bazylia – 1 łyżka
  • świeża bazylia – parę listków
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Spód przygotowujemy według przepisu na Wegetariańską tartę spiralną. Gotujemy brokuł w osolonej wodzie i blendujemy go na gładką masę. W kubeczku mieszamy jogurt z roztrzepanym jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i rozdrobnionym serem kozim, następnie mieszamy z pulpą brokułową. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy tymianek i suchą bazylię, utarte w palcach. Wylewamy na podpieczony spód, na zielonej masie układamy przepołowione pomidorki i listki bazylii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut, do zastygnięcia brokułowego farszu.

Smacznego!

Tags: , ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>