Zupa ogórkowa (na 3 rodzajach mięsa)

Czasami człowieka nachodzi tak ogromna ochota na konkretne jedzenie, że „musi, bo się udusi”. W moim przypadku było tak z ogórkową, która zimowa porą jest prawie takim samym comfort foodem, jak pomidorówka. Pierwsze podejscie zostało storpedowane przez resztę rodziny, która zażyczyła sobie rosół. Udało się za drugim razem, i to jak! Wymyśliłam sobie, że zupę ogórkową ugotuję na 3 rodzajach miesa, w tym na wędzonce. Efekt – wspaniały. Ja zup nigdy nie robię „na szybko”, rosół za każdym razem gotuje się długo – więc polecam tę zupę na dzień wolny od pracy.

Potrzebujemy:  bardzo duży garnek, tarkę o dużych oczkach, sitko

Składniki:

  • wołowina z kością (u mnie szponder) – 0,7 kg
  • ćwiartki z kurczaka – 0,6 kg
  • wędzone mięso z kością (u mnie żebra) – 0,3 kg
  • ogórki kiszone (u mnie domowej roboty, od teściowej) – 0,7 kg
  • sok z kiszenia ogórków – 2 szkl.
  • ziele angielskie – 2 ziarna
  • liść laurowy – 2 szt.
  • cebula – 0,5 szt.
  • marchew – 2 szt.
  • korzeń pietruszki – 2 szt.
  • korzeń selera – 1/4 dużej szt.
  • koperek – 1 pęczek
  • sól, pieprz

Do podania:

  • śmietana 12%
  • koperek – 2 łyżki

Przygotowanie:

Umyte mięso zalewamy 2,5 litrami zimnej wody, dodajemy ziele i listki laurowe oraz przypaloną na ogniu cebulę. Do[prawiamy solą i pieprzem i po przykryciu gotujemy na możliwie najmniejszym ogniu 4 h lub nieco dłużej. Dodajemy włoszczyznę w dużych kawałkach i gotujemy dalej, do jej zmiękniecia. Gotowy rosół jest brązowy, ciemny, bez szumowin, ale oderwanymi mikrokawałkami wołowiny, dlatego warto go przecedzić po wyjęciu mięsa i warzyw. Mięso odkładamy i po wystygnięciu oddzielamy od kości i dzielimy na małe kawałki. Można je z powrotem wrzucić do zupy – ja odkładam na osobny talerz, i podaję z zupą tak, aby każdy wrzucił sobie do niej tyle mięsa ile lubi. Miękkie warzywa siekamy na plasterki i ponownie dodajemy do garnka. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki (z wyjątkiem ostatniego, który kroimy w kostkę) i również dodajemy podgrzewajacej się zupy, razem z posiekanym pęczkiem koperku (2 łyżki warto zostawić do podania). Dolewamy 1 szklankę soku z ogórków, testujemy kwaśność i ew. dolewamy częśc lub całość drugiej szklanki. Po ok 10 minut gotowania zupa jest gotowa. Przed podaniem warto zabielić ją śmietaną (u mnie ok 1 łyżki na porcję). Posypujemy koperkiem – gotowe!

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Agusto
    17 stycznia 2018

    Od dłuższego czasu chodzi za mną ogórkowa i coś mi się wydaje, że właśnie znalazłem odpowiedni przepis 🙂 Po obejrzeniu zdjęć już nie odpuszczę 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>