Zupa ogórkowa (na 3 rodzajach mięsa)
Czasami człowieka nachodzi tak ogromna ochota na konkretne jedzenie, że „musi, bo się udusi”. W moim przypadku było tak z ogórkową, która zimowa porą jest prawie takim samym comfort foodem, jak pomidorówka. Pierwsze podejscie zostało storpedowane przez resztę rodziny, która zażyczyła sobie rosół. Udało się za drugim razem, i to jak! Wymyśliłam sobie, że zupę ogórkową ugotuję na 3 rodzajach miesa, w tym na wędzonce. Efekt – wspaniały. Ja zup nigdy nie robię „na szybko”, rosół za każdym razem gotuje się długo – więc polecam tę zupę na dzień wolny od pracy.
Potrzebujemy: bardzo duży garnek, tarkę o dużych oczkach, sitko
Składniki:
- wołowina z kością (u mnie szponder) – 0,7 kg
- ćwiartki z kurczaka – 0,6 kg
- wędzone mięso z kością (u mnie żebra) – 0,3 kg
- ogórki kiszone (u mnie domowej roboty, od teściowej) – 0,7 kg
- sok z kiszenia ogórków – 2 szkl.
- ziele angielskie – 2 ziarna
- liść laurowy – 2 szt.
- cebula – 0,5 szt.
- marchew – 2 szt.
- korzeń pietruszki – 2 szt.
- korzeń selera – 1/4 dużej szt.
- koperek – 1 pęczek
- sól, pieprz
Do podania:
- śmietana 12%
- koperek – 2 łyżki
Przygotowanie:
Umyte mięso zalewamy 2,5 litrami zimnej wody, dodajemy ziele i listki laurowe oraz przypaloną na ogniu cebulę. Do[prawiamy solą i pieprzem i po przykryciu gotujemy na możliwie najmniejszym ogniu 4 h lub nieco dłużej. Dodajemy włoszczyznę w dużych kawałkach i gotujemy dalej, do jej zmiękniecia. Gotowy rosół jest brązowy, ciemny, bez szumowin, ale oderwanymi mikrokawałkami wołowiny, dlatego warto go przecedzić po wyjęciu mięsa i warzyw. Mięso odkładamy i po wystygnięciu oddzielamy od kości i dzielimy na małe kawałki. Można je z powrotem wrzucić do zupy – ja odkładam na osobny talerz, i podaję z zupą tak, aby każdy wrzucił sobie do niej tyle mięsa ile lubi. Miękkie warzywa siekamy na plasterki i ponownie dodajemy do garnka. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki (z wyjątkiem ostatniego, który kroimy w kostkę) i również dodajemy podgrzewajacej się zupy, razem z posiekanym pęczkiem koperku (2 łyżki warto zostawić do podania). Dolewamy 1 szklankę soku z ogórków, testujemy kwaśność i ew. dolewamy częśc lub całość drugiej szklanki. Po ok 10 minut gotowania zupa jest gotowa. Przed podaniem warto zabielić ją śmietaną (u mnie ok 1 łyżki na porcję). Posypujemy koperkiem – gotowe!
Smacznego!
Agusto
17 stycznia 2018
Od dłuższego czasu chodzi za mną ogórkowa i coś mi się wydaje, że właśnie znalazłem odpowiedni przepis 🙂 Po obejrzeniu zdjęć już nie odpuszczę 🙂
Karolina
18 stycznia 2018
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam! Smacznego!