Białkowa sałatka do pracy
Nie znam się na dietach i grupach składników odżywczych, ale ze względów zdrowotnych musiałam zaprzyjaźnić się z jedną z tych grup, czyli z białkami. Najprościej jeść drób i ryby, a jeśli stroni się raczej od mięsa? Pozostaje nabiał, soczewica, ciecierzyca, fasola i groch, słonecznik (pestki) i orzechy oraz migdały, soja i jej pochodne (tofu). Z większości takich składników skomponowałam mój dzisiejszy posiłek do pracy. Warstwowa sałatka estetycznie zapakowana do słoika wedle zasad opisanych tutaj, doskonale się sprawdza, jeśli jemy posiłek poza domem. Pamiętacie Sałatkę Oracza? Po raz pierwszy użyłam wtedy piklowanej cebuli, która wyszła tak świetnie, że wykorzystałam ją i teraz. Jednak tym razem marynowała się w lodówce całą noc. Ponieważ część składników wymaga termicznej obróbki (jajka, soczewica), można je przygotować wieczorem, całą sałatkę zrobić rano. Moje „danie na wynos” wyszło zaskakująco pyszne, więc polecam i Wam!
Potrzebujemy: garnuszek/rondelek x2, sitko, duży słoik, kubeczek, miseczkę
Składniki:
- jajka – 2 szt.
- czerwona soczewica (sucha) – 30 g
- czerwona papryka – 0,5 szt.
- pomidor – 1 szt.
- awokado – 1 szt.
- piklowana czerwona cebula (zobaczcie, jak zrobić różową piklowaną cebulę) – 1 szt.
- ser twarogowy (feta, bałkański lub kozi) – 50-60 g
- pestki słonecznika – 3-4 łyżki
- świeży szpinak – 2 garście
- przyprawa do gyrosa – 3 szczypty
Składniki na dressing:
- oliwa extra vergine – 6 łyżek
- czerwony ocet winny – 1 łyżka
- musztarda sarepska – 1 łyżeczka (płaska)
- cukier – 0,5 łyżeczki
- sproszkowany czosnek – 1 szczypta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę siekamy i marynujemy dokładnie według metody opisanej tu. Jajka gotujemy na twardo, soczewicę – według instrukcji na opakowaniu (doprawiając przyprawą do gyrosa). Wszystko studzimy i możemy odstawić do lodówki – np. na noc. Następnie kroimy paprykę w wąskie paski lub kostkę, pomidora i awokado w plastry. Składniki dressingu mieszamy w kubeczku, po czym wlewamy do słoika. Kolejno układamy w nim warstwami: paprykę, awokado, pomidor, plasterki jajek na twardo, marynowaną cebulę, soczewicę, pokruszony ser i na końcu perstki słonecznika oraz umyte liscie szpinaku. Zakręcamy słoik, a przed zjedzeniem odwracamy go do góry nogami i kilkukrotnie potrząsamy do wymieszania sosu ze składnikami.
Smacznego!
Be the first to comment.