Tex Mex grill
Nie byłam nigdy w Meksyku i nie próbowałam nigdy tej prawdziwej meksykańskiej kuchni, która jest tak kolorowa, pełna aromatów i po prostu nie do przejedzenia! Z sentymentem wspominam pewną warszawską knajpę, w której co roku odbywaliśmy studenckie spotkania w atmosferze Meksyku. Chyba już jej nie ma na kulinarnej mapie stolicy, ale ja co jakiś czas – w sezonie grillowym – staram się na swój sposób oddać ten pełen smaków klimat w naszym lokalnym, polskim wydaniu – tym razem za pomocą warzywnych szaszłyków i quesadilli z kurczakiem . Czy smacznie? Sprawdźcie sami!
Potrzebujemy: patelnię, tarkę o dużych oczkach, grill lub patelnię grillową, patyczki do szaszłyków, garnek
Składniki:
- gotowe tortille kukurydziane lub naleśniki – 6 szt.
- kurczak – 2 ćwiartki
- kukurydza konserwowa – 0,5 puszki
- kukurydza w kolbach – 2 szt.
- czerwona fasola – 0,5 puszki
- żółty ser o intensywnym smaku (Cheddar, Tylżycki, Gouda holenderska, etc) – 500 g
- papryka (czerwona lub zielona) – 2 szt.
- czerwona cebula – 1 szt.
- natka pietruszki lub kolendry – 1 garść
- chili – 1 szt.
- ostra papryka w proszku lub pieprz cayenne, papryka słodka – kilka szczypt
- oliwa extra vergine – 2 łyżki
- cukier – 1-2 łyżki
- sól
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną cukru (łyżka na 1 litr) i wrzucamy do niego oczyszczone kukurydze (5 minut we wrzątku da nam sympatycznie chrupiące kolby, 10 minut – pozwoli je ugotować zupełnie na miękko, jeśli tak lubicie). Gotowe kukurydze studzimy a następnie kroimy na 2-cm plastry ostrym nożem. Kroimy 1 czerwoną paprykę na dość równe kawałki (np. wielkości połowy pudełka od zapałek), a połowę czerwonej cebuli rozwarstwiamy i też wyrównujemy wielkość kawałków. Wszystkie warzywa nadziewamy na patyczki szaszłykowe, skrapiamy oliwą i obficie solimy. Pieczemy na grillu lub patelni grillowej.
Smażymy naleśniki (zobaczcie przepis na najprostsze naleśniki) lub pomijamy ten etap, jeśli używamy gotowych tortilli. Kurczaka smażymy na patelni z dodatkiem ulubionych przypraw (ja użyłam papryki słodkiej i ostrej), studzimy i rozdrabniamy mięso. Naleśnik (lub tortillę) kładziemy na suchej patelni, wrzucamy na niego: garść żółtego sera startego na tarce, kawałki kurczaka, drugą połowę czerwonej cebuli pokrojoną w piórka, garść fasoli, garść cebuli, garść natki pietruszki lub kolendry, chili w plasterkach (zostawcie kilka ziaren), zieloną lub czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy odrobiną pieprzu cayenne, solą i na wierzch ścieramy znów trochę żółtego sera. Nakrywamy drugim naleśnikiem/tortillą i dociskamy do patelni. Podgrzewamy ją niedługo, tylko tak, aby ser w środku trochę się stopił i związał wszystkie składniki. Tak przygotowaną quesadillę przekładamy na deskę i kroimy na 6 trójkątów. Można je dodatkowo podpiec króciutko na patelni grillowej lub na grillu.
Podajemy z sosami – Local Foodie poleca Sos pomidorowy lub Sos cytrynowy.
Smacznego!
Be the first to comment.