Jaglana sałatka z warzywami, pesto i gołką
Znacie gołkę? To góralski ser, nagminnie mylony z oscypkiem (i zresztą często sprzedawany przez handlarzy jako oscypek). Te dwa produkty są bardzo podobne wizualnie, ale jak wiemy, oscypek jest wytwarzany z mleka owczego (oraz tradycyjnie powinien być produkowany i sprzedawany w czasie redyku, czyli wtedy, kiedy owce są na halach – do października). A gołka jest zrobiona z mleka krowiego, ma delikatniejszy smak i może być produkowana cały rok. Nie zmienia to jednak faktu, że jest przepyszna. Jej wędzony smak idealnie uzupełnia lekką sałatkę z kaszą, na którą pomysł przyszedł mi do głowy, kiedy została mi kasza po Jaglanych pulpetach. To danie z powodzeniem możecie wziąć do pracy albo podać na imprezie. Na co czekacie? Robimy!
Potrzebujemy: garnek, miskę
Składniki:
- kasza jaglana – ok. 0,5 szkl.
- ser gołka (wędzony) – 50 g
- czarne oliwki – 1 garść
- suszone pomidory (z zalewy) – 10 kawałków
- kapary – 1 łyżka
- liście świeżego szpinaku – 1 garść
- sos pesto – 10 łyżek (u mnie domowej roboty z przepisu na Makaronową sałatkę z tuńczykiem i pesto, ale polecam też równie przepyszne Pesto rukolowe czy Pesto brokułowo-orzechowe)
- (opcjonalnie) oliwa extra vergine – wedle uznania
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Siekamy liście szpinaku, oliwki kroimy na połówki, a pomidory – na nieduże kawałki. Wszystko wrzucamy do schłodzonej kaszy, dodajemy kapary i sos pesto oraz gołkę w plasterkach. Dosmaczamy sosem pesto (jeśli jest gęsty, warto dodatkowo dolać trochę dobrej jakości oliwy). Jeszcze tylko sól, pieprz i można jeść!
Smacznego!
Be the first to comment.