Klopsiki wołowe zapiekane w Coca-Coli

klopsycola_wpis

To nie jest żart! Cola? – spytacie. Sama chemia! I pewnie racja, ale tak bardzo zaciekawiło mnie to danie, które zobaczyłam „w internetach”, że nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam. Od razu zaznaczam, że coli u nas w domu się nie pije (z wyjątkami), czemu? Bo jakiś czas temu mieliśmy poważny stomatologiczny problem. Te wyjątki – to ja, hipoglikemik (często cukier mam tak niski, że bez łyku czegoś słodkiego nie jestem w stanie wstać z łóżka! Pech, bo słodyczy nie lubię!). Skąd pochodzi pomysł na to danie? Oczywiście – z USA, gdzie je się tak różne wynalazki, że nasza polska wyobraźnia nie jest w stanie tego pojąć. Ponieważ jestem z natury ciekawska, postawiłam sobie za punkt honoru wypróbowanie tego przepisu. Jest wręcz banalny, a ja go jeszcze uprościłam, bo nie dodałam jajka i bułki tartej. Jak pisałam już przy okazji przepisu na Burgery wołowe, wołowina ma w sobie tyle naturalnego kolagenu, że nie potrzebujemy już dodatkowego „spoiwa” w jajek etc. Tak przyrządzone kotlety czy pulpeciki są i lżejsze i zdrowsze. A te konkretne – superpyszne! Fajne i łatwiutkie danie na weekendowy posiłek albo na obiad z gośćmi. Polecam!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do pieczenia 28 x 20 cm (może być trochę mniejsza), praskę do czosnku, 2 miski, patelnię, ręcznik kuchenny

Składniki:

  • mielona wołowina – 0,6 kg (jeśli kupicie w półkilowej paczce, też będzie ok – ja kupowałam na wagę i zostało odważone wiecej)
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • przecier lub sos pomidorowy – 1 szkl. (niepełna) – ja użyłam Passaty pomidorowej własnej roboty
  • Coca-Cola – 1 szkl. (niepełna)
  • sos Worcestershire – 2 łyżki (jeśli nie uda się Wam znaleźć, można zastąpić lekko rozcieńczonym sosem barbecue, jest dość podobny w smaku)
  • zielona papryka – 1 szt.
  • sól, pieprz
  • olej – kilka łyżek do smażenia
  • ryż – do podania

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Cebulę siekamy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, paprykę drobniutko kroimy. Dzielimy wszystko na 2 równe części i każdą połowę wrzucamy do oddzielnej miski. Do jednej części warzyw dodajemy mięso, sól, pieprz i dokładnie wszystko łączymy. Lepimy klopsiki – mi wyszło 20 sztuk – i podsmażamy kilka minut na patelni (nie muszą być obsmażone całe, wystarczy, że na dwóch końcach lekko się zrumienią).  Przekładamy na ręcznik kuchenny.

Do warzyw w drugiej misce dolewamy sos/przecier, colę i sos Worcestershire. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Klopsy przekładamy do formy do pieczenia i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut, aż sos zacznie bulgotać. W połowie pieczenia dobrze jest przewrócić pulpety na drugą stronę. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>