Pietruszkowe kotlety mielone z indyka nadziewane serem
Dziś na obiad kotlety z niespodzianką! Delikatne mięso z indyka ma lekko wędzony smak dzięki papryce, którą uwędziliśmy w czasie zadymiania mięs (zobaczcie sposób na zrobienie domowego wędzonego mięsa i wędliny). Do tego kotlety są bardzo pietruszkowe (ja dodałam pół pęczka pietruszki, ale spokojnie możecie dodać cały, jeśli jesteście jej wielbicielami) oraz… w każdym kryje się ser. Użyłam Cheddara w plasterkach, ale równie dobrze możecie zawinąć w mięso ser pleśniowy czy zwykłą Goudę czy Edamski. Po przekrojeniu wszystko cudownie się rozpływa. Jeśli jesteście fanami mięsa, uzależnicie się od tego dania. Zjedzcie z sałatką albo serwujcie w bułkach jako dekadenckie panierowane polskie burgery!
Potrzebujemy: miskę, patelnię, praskę do czosnku, głęboki talerz
Składniki:
- mięso mielone z indyka – 0,5 kg
- cebula – 0,5 szt. (dużej)
- czosnek – 2 ząbki
- jajko – 1 szt. (małe)
- świeża natka pietruszki – 0,5 pęczka
- suszona pietruszka – 2 łyżki
- wędzona sproszkowana papryka (jeśli nie macie, użyjcie słodkiej lub ostrej – jak lubicie) – 1 łyżeczka
- bułka tarta – 3-4 łyżki (zależy od wielkości jajka) + do obtoczenia
- ser Cheddar (lub inny o ostrym smaku, w kawałkach lub plasterkach) – do 100 g
- olej do smażenia – zależy od wielkości patelni, kotlety powinny być w nim zanurzone na ok. 1 cm.
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z jajkiem, czosnkiem i cebulą, dodajemy posiekaną natkę i natkę suszoną, paprykę oraz bułkę tartą. Lepimy kulki o 6-7 cm średnicy, spłaszczamy w ręce i robimy wgłębienie, w które wkładamy ser (do każdej porcji 2 łyżki). Na patelni rozgrzewamy olej. Szczelnie oklejamy ser mielonym mięsem i lepimy kulki, obtaczamy w bułce i spłaszczamy w dłoniach do postaci kotlecików. Kotlety smażymy na patelni po obu stronach do zbrązowienia.
Z czym podać?
Sałatki:
- Panzanella
- Balsamiczna sałatka
- Dymna sałatka
- Sałatka z dzikiego ryżu
- Sałatka z bulguru z fetą, suszonymi pomidorami i miętą
- Najprostszy bulgur z warzywami i zieleniną
- Sałatka z soczewicy, fety i cytrusów
- Sałatka z pęczakiem, gruszką i rokpolem
- Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą
- Sałatka z orkiszem, pieczarkami i grillowaną cukinią
- Kuskus z warzywami na 2 sposoby
- Sałatka z kaszy jaglanej i brukselki
- Sałatka z brukselką, żurawiną, serem pleśniowym i orzechami
- Sałatka z pęczakiem i warzywami
- Surówka z czerwonej kapusty
- Sałatka z fasolki szparagowej, pomidorów i twarożku
- Mason jar salad czyli sałatka wartstwowa
A jeśli nie wyobrazacie sobie mięsa bez sosu – sosy:
- Tatarski
- Majonez bazyliowy
- Domowy majonez
- Sos ranczerski
- Relish pomidorowy z curry
- Sos pomidorowy
- Aïoli
- Sos cytrynowy
- Tzatziki
- Thoum
Smacznego!
Be the first to comment.