Dynioburgery DYI
Pamiętam, jak otwierali w Warszawie pierwszego McDonalda. Wielkie wydarzenie i kolejki na kilometr. Wtedy zestaw: cheeseburger + frytki + cola kosztował 2,10 zł, po denominacji (czy ktoś pamięta takie wydarzenie jak denominacja złotego? Ja tak!). I z namaszczeniem zamawiałam ten zestaw co poniedziałek, chodząc na korepetycje w okolicy. To było dawno, tego Maca już nie ma (chyba jakiś czas temu go zburzyli), ale moja miłość do burgerów pozostała. Teraz przyrządzam je sama, najchętniej w wersji bezmięsnej. Mój ulubiony burger jest z dyni, a właśnie mamy dyniowy sezon; przepis na Kotlety dyniowe podawałam jakiś czas temu. Największą satysfakcję sprawia mi wykonanie prawie całego dania samodzielnie. Jest naprawdę prima sort i, co więcej, zyskało aprobatę mięsożerców! Dodatkiem nie zawsze musi być tylko musztarda i ketchup – zerknijcie niżej na przeróżne propozycje sosów i dodatków domowej roboty, które wypróbowaliśmy i z czystym sumieniem polecamy – 26 różnych sosów i 12 sałatek!!!
Potrzebujemy: patelnię
Składniki:
- 2 bułki (zobaczcie przepis na Bułeczki drożdżowe lub Bułki do burgerów)
- 2 kotlety/burgery dyniowe (tutaj znajdziecie przepis na Wegetariańskie kotlety dyniowe)
- ser żółty o ostrym smaku (Cheddar, Tylżycki, Gouda holenderska, etc) – 2 plastry
- dojrzały pomidor – kilka plasterków
- korniszony – 2 szt. (sprawdźcie przepis na Korniszony – Ogórki konserwowe)
- papryczka chili – 1 szt
- zielona sałata – 2 liście
Ulubione sosy – nasze propozycje:
- Majonez bazyliowy
- Wegański majonez
- Adżika
- Aïoli
- Arrabbiata
- Ajvar
- Sos pomidorowy #1 lub Sos pomidorowy #2
- Relish pomidorowy z curry
- Ketchup z cukinii i selera
- Sos tatarski
- Thoum – libański sos czosnkowy
- Sos ranczerski
- Domowy majonez
- Sos romesco
- Sos cytrynowy
- Chutney z ananasa i chili
- Tapenada
- Limonkowe Tzatziki
- Słodko-ostry sos chili „jak od Chińczyka”
- Domowy Sos Tysiąca Wysp
- Sos Arrabbiata
- Ostro-słodka pasta z pieczonej papryki
- Sos limonkowo-musztardowy
- Pesto brokułowo-orzechowe
- Sos limonkowo-musztardowy
- Domowe Tzatziki
- Winegret
Z czym podać? (nasze propozycje dodatków):
- Suszone pomidory domowej roboty
- Pomidorowa sałatka warzywna do słoików
- Sałatka wielowarzywna na zimę (2 warianty)
- Kimchi po polsku
- Sałatka Zielony Slaw
- Kapusta kiszona z awokado, ananasem i pomarańczą
- Piccalilli
- Sałatka pomidorowa w słoikach
- Pomidorowa sałatka ogórkowa do słoików
- Sałatka grzybowa do słoików
- Salsa z grillowanych owoców
- Surówka z czerwonej kapusty
Przygotowanie:
Burgery przygotowujemy według przepisu na Wegetariańskie kotlety dyniowe. Bułki (przepis na Bułeczki drożdżowe lub Bułki do burgerów) kroimy na połowę i podgrzewamy na patelni razem z burgerami i nałożonym na nie serem przez 1 minutę. Przekładamy na talerz, dolną i górną połowę bułki smarujemy ulubionym sosem. Układamy: sałatę, burgera z serem, warzywa i sałatkę, przykrywamy bułką i jemy, póki gorące!
Smacznego!
Be the first to comment.